8. července 2007

Proměny vesničky Trávník

V r. 1921 měla podle tehdejší evidence vesnička Glasert(nyní Trávník) 83 domů a 303 obyvatel.

Podle záznamu z r. 1948 měla 90 domů, ale z toho 24 objektů bylo vedeno už jen jako bouračka.

V dnešní době je v Trávníku evidováno 57 domů, z toho trvale obydlených je necelých 20.

Veřejné budovy byly tři – dvoutřídní škola z r. 1879 (dnešní penzión), kaple z r. 1802 a hasičská zbrojnice na kopci poblíž Zámečku. U dnes již neexistujícího domu čp. 21 byla zvonička (pro svolávání ke mši, klekání a varování při požárech a p.). Místní hřbitov byl založen v r. 1890.

U silnice v č. 1 byla místní hospoda(dnes již dávno zrušená). Údajně u silnice šikmo proti Zámečku na parcele č. 104 nebo 105 byla ještě jedna hospoda a řeznictví – dnes jsou to jen zplanýrované pozemky pro parkování.

Po válce až do sedmdesátých let byla v čp. 25 prodejna lidového spotřebního družstva Jednota (konsum).

V domě čp. 67 byla ještě před válkou výroba betonových stavebních prvků (desky, sloupky a p.).

Je samozřejmostí, že při hlavní obživě místních obyvatelů – zemědělství a chov dobytka – byla půda kolem vesničky obdělávaná (dnes zčásti slouží jako pastviny pro místní dobytčí farmu, jinak jsou to vesměs nepříliš udržované louky). Velké plochy jsou zarostlé náletem dřevin (břízy, jasany, javory).

Veliký rozdíl je proto vidět při porovnání fotografií Trávníka z r. 1910 a z r. 2007. Na staré fotografii je možno rozeznat většinu budov včetně dvou dnes již neexistujících statků na stráni vedle Zámečku. Na fotografii ze současnosti (z přibližně stejného místa)je vidět pouze střechy některých budov, které vystupují nad stromový porost.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]