27. března 2008

Velikonoce

Ano, velikonoční koleda se uskutečnila v neděli 23. března tak jako jindy. Koledovali jsme dvacetkrát, jednou dvojmo a to pro naše advokátky u jedné chalupy. Jen si účastníci stěžovali na chladno a poletující sníh. Není divu – letos byly velikonoce skutečně brzy.
Jak se vlastně určuje termín velikonoc? Slovně jednoduše – je to první neděle po prvním jarním úplňku. A počátek jara? Je to okamžik, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin) – to ale jen teoreticky, protože sluneční kotouč má úhlový průměr přes půl stupně a v zemském ovzduší dochází k lomu slunečních paprsků, takže Slunce je v den rovnodennosti 12 hodin a 10 minut nad horizontem, zatímco 11 hodin a 50 minut je pod horizontem.
Kdy tedy jaro začíná? Ve škole nás učili, že je to 21. března. Ale to už není pravda. U astronomů se dozvíme, že ve 20. století začínalo astronomické jaro 21.3. jen na počátku století. Ale už v roce 1920 se poprvé objevuje datum 20. 3. a poté se toto datum v seznamu začíná vyskytovat stále častěji a dnes již výrazně převažuje. Tak to bude pokračovat i v budoucnu. V roce 2048 se přenese první jarní den dokonce už na 19. března! Za změnu data mohou přestupné roky.
Pro účely výpočtu velikonoc církev stále bere za začátek jara 21. březen. To znamená, že velikonoční neděle může být mezi 22.3. a 25.4. Ovšem platí, že pokud první jarní úplněk nastane v neděli, připadá velikonoční neděle na neděli následující.
Kdy by se tomto problému chtěl dozvědět více (včetně algoritmu výpočtů), může se podívat na web adresu.
http://www.sbor-strahov.cz/miscellaneous/Velikonoce.htm
Když se podíváme na období od r. 1990 do letoška, byly velikonoce v březnu jen pětkrát a po zbytek tohoto období byly vždy v dubnu.
Tak brzo jako letos už zřejmě v našem životě nikdy nebudou. Ale i když jsou později nezaručuje to dobré počasí. Tak třeba v r. 2001 jsme chodili koledovat v hustém dešti a přitom bylo 15. dubna! Ale jak říká Vladěna – trávničtí lumpové mají štěstí a tak většinou jsme měli hezky (i když někdy ještě dopoledne pršelo). Horní obrázek je z r. 2001, dolní z letoška. A letošní koleda? Tak jen kousek na ukázku (na nápěv Cestáře):
I když hudba hrozná je
dívčí srdce roztaje
když zahrají, když zahrají, když zahrají, když zahrají
když zahrají vám starci z hor
jsou lepší než IKS faktor.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]