28. května 2008

Ty dálkové pochody

Za našeho mládí byly oblíbené dálkové pochody – kromě toho nejslavnějšího „do Prčic“ se chodilo na 50 až 100 km dlouhé pochody v různých končinách republiky.

Mimochodem – asi se dneska už neví, jak prozaicky vznikl pochod do Prčic. Na konci padesátých let byl náš spolužák z VŠD Karel Kulle – už je bohužel řadu let na pravdě Boží – velice aktivním turistou (zápočtové cesty, dálkové pochody, orientační závody – tehdy byla turistika zrovnoprávněna s ostatními sporty a udělovaly se v ní i výkonnostní třídy). No a dotyčný měl v Prčici babičku. Jednou zlákal několik kamarádů, že půjdou za babičkou z Prahy pěšky. Protože Karel pracoval i v tehdejším pražském ústředí vysokoškolského sportu, prosadil, že další rok se pochod opakoval již pod hlavičkou odboru turistiky Slávie VŠ Praha. Akce se rozběhla a trvá dodnes.

V naší krajině se pro dálkové pochodování připravuje dokonce mezinárodní trasa – z Nového Boru do německého Lückendorfu. Pod názvem Cesta k sousedům vznikne jako společný projekt měst Nový Bor a Oybin stezka pro pěší a cyklisty – součástí projektu bude i lávka pro pěší a cyklisty přes silnici mezi Svorem a Cvikovem, kde by silný provoz turisty ohrožoval. Stavba bude financována z programu přeshraniční spolupráce EU. Jen vybudování lávky přijde podle odhadů asi na 12,5 milionu korun. Stavba lávky má začít ještě letos, celá trasa by měla být dokončena do r. 2010.

Přes hranice by měla stezka procházet pod Hvozdem, v místě nazývaném Kammloch.

Na přiloženém obrázku je německá turistická stezka podle našich hranic.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]