10. února 2010

„Zamoření“ krajiny rádiovým zářením

Když v devadesátých letech začínala éra mobilních telefonů musili první uživatelé obvykle vyhledávat místo na zahradě u chalupy, odkud se dalo telefonovat.

To byla doba, kdy signál z telefonů byl vysílán v pásmu 450 MHz (délka rádiové vlny cca 70 cm) – a telefonní čísla začínala číslem 601.

Brzy se přešlo na mezinárodní pásmo GSM 900 (kdy se spojení uskutečňuje v pásmu 900 MHz tj. s délkou rádiové vlny cca 33 cm). V tomto pásmu je cca 200 kanálů, které jsou rozděleny mezi jednotlivé provozovatele a použity v terénu tak, aby se vzájemně nerušily. Jak se rozvíjela mobilní telefonie bylo nutno přejít na další pásmo GSM 1800 tj. na pásmo 1800 MHz s délkou vlny 15 - 16 cm (kde je k dispozici dalších skoro 400 kanálů).
V Česku jsou provozovatelé:

- původní Eurotel, nyní odprodaný španělské firmě Telefonica O2;

- Oskar nyní Vodafone

- T-Mobile.

V původním pásmu 450 MHz dnes provozují firmy Telefonica O2 a nově vzniklá firma U:fon mobilní připojení na internet systémem CDMA. U:fon od r. 2008 v tomto pásmu provozuje i telefonní službu.

Ještě, že ty rádiové vlny jsou neviditelné, jinak bychom zírali, co kolem nás kmitá. Jak nás učili ve škole čím je rádiová vlna kratší, tím víc se šíří přímočaře. Proto na dnes už málo používaných středních a krátkých vlnách můžeme poslouchat stanice z Evropy i zámoří (protože se tyto vlny odrážejí od slunečním zářením ionizovaných vrstev plynů, obklopujících naši zeměkouli - tzv. ionosféra). Velmi krátké vlny (kde vysílá televize a také síť pro mobilní telefonii) volně procházejí zemskou ionosférou, takže pokud by ve vesmíru existovali mimozemšťané, jistě by zaregistrovali, že nepatrná kulička ve sluneční soustavě začala v posledních 50 letech enormně zářit na rádiových vlnách.

Ale vraťme se do Lužických hor. Abychom mohli „mobilně“ telefonovat, byla i v našem okolí vybudována síť základnových retranslačních stanic (tzv. BTS), které nám telefonování zajišťují. Nejblíže v našem okolí je stanice na Kamenném vrchu (586 m n.m.) nad Hamrem. Slouží všem třem operátorům (O2, Vodafone i T-mobile). Další nejbližší stanice jsou na domech sídliště ve Cvikově (samostatně pro O2 a Vodafone). Další stožáry můžeme vidět v Kunraticích, u křižovatky silnic ve Svoru nebo u Brniště či Stráže pod Ralskem. Velké množství BTS je ve čtyřúhelníku mezi městy Nový Bor, Česká Lípa, Žandov a Česká Kamenice.
Typická anténa na domě je na prvním obrázku vlevo. Síť CDMA (kde je větší dosah základnových retranslačních stanic) má v naší blízkosti stanice jen na Ralsku a na budově skláren v Novém Boru.
Stožáry BTS jsou povinně vybaveny výstražným světlem, které v noci varuje nízkoletící letadla a vrtulníky. V zahraničí už přišli i na to, že takový stožár (jako je třeba nad Hamrem) poněkud hyzdí krajinu, takže se už dodávají i stožáry, které imitují vysoké stromy, ve falešném listoví mají ukryté antény a aspoň z dálky jsou nenápadné. A dokonce i u nás pár takových falešných stromů vyrostlo. Jak taková anténa vypadá, je na obrázku vpravo.

Komentáře:
Dobrý den, něco o této stavbě na Kamennén vrchu vím, umělý strom v r. 2000 na CHKO odmítli. Jana K.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]