29. března 2011

A máme letní čas

teda státem předepsaný (i když počasí je taky slušné).

Podíval jsem se do historie a ono to není nijak nový vynález. Záměrem jeho zavedení je úspora elektrické energie, která by byla jinak potřeba pro večerní osvětlení. Kromě toho lidé jako celek jsou spíš aktivní večer než ráno, tak by jim ten posun měl vyhovovat. V letní době je čas posunut o hodinu dopředu oproti standardnímu pásmovému času (u nás středoevropskému). Poprvé byl letní čas ve většině evropských států zaveden za první světové války, ale v r. 1918 bylo jeho používání ukončeno. Znovu byl u nás zaveden za Protektorátu v letech 1940 a vydržel až do r. 1949. V zimě 1946 -1947 byl dokonce zaveden zimní čas, posunutý oproti pásmovému času dozadu.

Dnes máme letní čas trvale od r. 1979 (až do roku 1996 platil od poslední březnové neděle do konce září), nyní platí o měsíc déle až do konce října.

A nyní dvě zajímavosti. V USA a Kanadě se používá rovněž, ale od druhé neděle v březnu do první neděle v listopadu. Na jižní polokouli mají roční období oproti nám půlroční posun, takže letní čas tam platí v době, kdy je u nás zima. Na to je při cestování na druhou polokouli nutno dát pozor.

V tropickém pásmu se délka dne v létě a zimě prakticky neliší, takže tam se změna času nepoužívá.

Když mluvíme o tropickém pásmu, tak znalci ví, že tam je přechod ze dne do tmy velice rychlý. U nás je soumrak a svítání mnohem pomalejší. Tak zvaný občanský soumrak nastává, když je střed slunce 6 stupňů pod obzorem (večer i ráno). Den je tedy oproti době mezi západem a východem slunce, (kdy je slunce přesně na čáře obzoru) delší (při letním slunovratu až o 45 minut). Proto i po západu slunce ještě vidíme třeba na cestu do hospůdky.

Existuje i pojem astronomická noc a to mezi okamžikem, kdy je večer slunce 18 stupňů pod západním obzorem, a okamžikem, kdy je ráno slunce 12 stupňů pod východním obzorem. To je doba jisté tmy, kde je možno pozorovat hvězdy (pokud nám nepřekáží městské osvětlení – v Praze vidíme pár nejjasnějších hvězd, tady v našem kraji vidíme prostým okem stovky hvězd).

Komentáře:
A jak jsem nedávno slyšela v rozhlase, chystají se letní čas zrušit na příkaz presidenta Medvěděva v Rusku, od příštího roku.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]