18. července 2011

Náš kraj a sklářství

Tyto pojmy jsou nerozlučně spojeny. V našem kraji má sklářský průmysl velkou tradici. Největším podnikem byl novoborský Crystalex, který začali jugoslávští zedníci pod názvem státní podnik Borské sklo budovat roku 1965, v říjnu roku 1967 byl poté uveden do provozu.

V lednu 2009 ovšem sklářská skupina Bohemia Crystalex, jejíž součástí byla i sklárna v Novém Boru zkrachovala. Přišlo zde tak o práci 1200 lidí. O rok později areál koupila společnost CBC Invest, novoborskou sklárnu přejmenovala kvůli tradici na Crystalex CZ a postupně obnovila výrobu užitkového skla.

Mimo Crystalexu v našem okolí vyrábí i další, menší firmy a dílny, které údajně základní materiál kupují od Crystalexu, ale potom jej vlastní invencí převádějí do finální umělecké podoby. Jeden ze starých sklářských mistrů nedávno řekl: „Jestli se má výroba ještě někdy výrazněji obnovit, pak jsou právě malé sklářské firmy to jediné, na čem se dá ještě stavět, protože velký průmysl se bohužel podařilo i v tomto oboru dokonale prošustrovat.

Ve Cvikově je zajímavá odnož sklářství … firma Zajác – Vitráže. Vitráž je mozaika dílů z plochého skla, které jsou vsazeny do sítě z ohýbaných olověných profilů (lišt). Vitráže většinou známe z katedrál a zámků, ale moderní provedení našlo své odbytiště i v obytných domech (okna, dvéře, nábytek a d.).

Seznámili jsme se i s postupem výroby ve Cvikově, odkud jdou výrobky nejen do naší republiky, ale i do zahraničí. Na počátku stojí výtvarný návrh. Ten se zhotoví z kartónového papíru ve skutečné velikosti a rozstříhá na jednotlivé kousky - šablony, podle kterých se pak ručně nařeží jednotlivé díly skla, ze kterých bude vitráž složena. Jeho barevná škála a struktury jsou velmi rozmanité a jejich použití se řídí výtvarným záměrem a přáním zákazníka.Po nařezání skla a před jeho skládáním je možno jej upravovat dalšími technikami – malováním, spékáním, pískováním či broušením.Na desce stolu jsou pak kousky skla skládány do sebe (podobně jako puzzle), přičemž mezi jednotlivá skla je vložen olověný prut o průřezu tvaru písmene H v různých pohledových šířkách. Výsledkem je síť tvořená olověnými pruty, která drží jednotlivé skleněné díly. Tuto síť je nutno spojit letováním cínem. Po zaletování z obou stran je vitráž už natolik pevná, že s ní lze dále manipulovat.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]