22. srpna 2012

Poslední vlak





Poslední vlak z Gun Hillu byl výborný stařičký western s Kirkem Douglasem a Antony Quinnem, dnes se chci ale zmínit o posledním letošním vláčku Cvikov – Oybin – Cvikov.
Jízda se konala v úterý 21. srpna. Těsně před odjezdem spadlo ve Cvikově pár kapek, ale pak bylo až do večera krásně.
Vláček má zastávky v Jonsdorfu u restaurace Gondelfahrt, pak u Motýlího domu a nakonec dojíždí do Oybina.  Jízda je zpestřena drkotáním na úseku Juliovka – hranice na Valech, kde přes sliby Libereckého kraje o letošní generální opravě se nic nestalo.
O Oybině i o Motýlím domě jsem na blogu již psal,  tak se dnes věnuji první zastávce v Jonsdorfu. Restaurace a hotel Gondelfahrt je u jezírka, po kterém je možno se projíždět ne sice na gondolách, ale na malých pramičkách. V hotelu je krytý bazén a sauna. Před hotelem je velký bufet, kde je možno se za poměrně přijatelné Euro-ceny najíst, napít a dát dětem zmrzlinu. Pro děti jsou zde dřevěné prolézačky a jedna zajímavá hračka – bagr, kterým může dětský bagrista po zvládnutí čtyř páček nabírat a přemísťovat písek (viz obrázek).
Nad jezírkem se dá dojít asi za 20 minut a absolvování asi 180 přírodních schodů na tzv. Jeptišky. Jsou to špičaté skály – pozůstatek čedičového výronu  v pískovcových skalách – s několika vyhlídkovými terasami a skalní restaurací.
Skály jsou zajímavé i tím, že je na nich zřízena horolezecká cesta, tzv. ferrata. Ferrata je cesta v náročném horském terénu, která je vybavená jistícími fixními kovovými lany, železnými stupačkami případně dalšími umělými pomůckami.  Je populární v Itálii. Ferrata na Jeptiškách je takovou školní cestou, kde jsou soustředěny všechny zajímavé lezecké partie, svislé výstupy, traverzy, přechod mezi dvěma skalami po visutém můstku (samozřejmě bez zábradlí, jen s jisticím lanem) a dokonce i přechod na převisu.  Samozřejmě  je nutné příslušné vybavení (helma, úvazek, jisticí souprava s tlumičem pádu a karabinami pro přichycení se na jisticí lana). Pro zkušeného horolezce prý trvá zdolání ferraty na Jeptiškách  hodinu, pro začátečníky mnohem déle.
Na obrázku je nástup do ferraty a na dalším výhled z Jeptišek.

Věříme, že i pro příští rok se podaří cvikovskému městu  jízdy vláčkem vyjednat.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]