7. října 2012

Ortel nad silnicí do Lindavy



Pokud jste se jeli podívat na skláře v Lindavě, jeli jste kolem zajímavě pravidelně tvarovaného kopce. Má název Ortel. Je to kopec, který pochází z třetihorního období, když měkčí horniny erodovaly a zachoval se jen sopečný trachytový kužel. Trachytové desky jsou viditelné jako srázy na jeho jihozápadním úbočí.

Název ovšem pochází ze středověku, kdy prý bývalo na vrcholu kopce nebo na jeho úpatí popraviště města Cvikova. Je zaznamenáno, že majitelka zdejšího panství velko vévodkyně Toskánská tu dala postavit novou šibenici (ta nechala postavit v roce 1739 i dnes již neexistující dům – Špalíček – na cvikovském náměstí). 
Cestu, po které odsouzenci k šibenici kráčeli, je možno si projít, když vyrazíme ze cvikovského náměstí po žluté turistické značce. Pokud pod vrcholem zabloudíte, tak realisté to přisuzují špatnému značení, ale znalci to připisují tvrzení psychotroniků, podle kterých  je Ortel jedním z nejnegativnějších míst v Čechách. Z hory prý totiž vycházejí negativní vibrace. Stopy po popravišti už nenajdete, ale přesto místo s nevalným výhledem působí ponuře.

Komentáře:
Vůbec nechci brát psychotronikům jejich názor, oni to tak asi cítí, alejá na rozdíl od nich při každém výstupu na Ortel získávám energii veskrze pozitivní. A je úplně jedno, jestli je zrovna nádherně slunečný letní den nebo zamlžený prosinec s 20 cm sněhu. Nevalný výhled je pouze z oficiálně značené turistické vyhlídky, která už úplně zarostla lesem. Jen o kousek níž na svahu jsou ale vrcholky zmíněných skal, odkud je výhled do kraje přímo nádherný :-). A letité stromy na vrcholu jsou úžasné. Jediné, co kopec zdaleka hyzdí jsou dlouhé úzké paseky od úpatí až na vrchol - dílo našich lesních hospodářů :-(.
Hezké dny přeje Jirka Kühn
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]