30. října 2012

První sněhy v Trávníku




Z pátku 26. na sobotu 27. října začal padat po celé republice první sníh. V Trávníku sněžení vydrželo do sobotního večera a napadlo tak 15 cm, protože však foukal silný vítr, utvořily se leckde i vyšší závěje,
Na silnici do Cvikova to bylo v sobotu dopoledne rozježděné a spíš mokré. Pluh projel silnici odpoledne.  Cvikovské služby přijely protáhnout trávnické cesty asi v půl osmé večer.
V neděli už byl klid, ale sníh tál jen na střechách, otočených k jihu. V pondělí večer se zase jemně rozpadalo. Tento týden má být nad nulou, tak by měl sníh do pátku zmizet.
Ale pohled do archivu fotografii mi ukázal, že říjnové či listopadové sněžení není v Trávníku nic mimořádného, jen letos proběhlo s mrazíkem a tak se sníh drží.
Podle fotografií sněžilo v polovině listopadu v l. 2006 a 2007, v r. 2009 dokonce už 15. října a v letech 2008 a 2010 nasněžilo 1. prosince. Přiložené fotografie jsou z r. 2009 (silnička) a z letoška.
Obvykle první sníh v Trávníku vydržel jen den, dva, pak znovu napadl v prosinci, ale slezl. Vánoce většinou byly bez sněhu. Sníh, co vydržel, obvykle napadl na Silvestra či hned po Novém roce. Několikrát ovšem hodně sněhu napadlo až v únoru.

Komentáře:
Letošní zima teprve začíná, ale bojím se o svůj dům, bydlíme ve svahu a vždy, když je obleva tak si říkám, jestli to nenaruší statiku... Museli jsme kvůli tomu zpevnit svah použitím zatravňovací dláždice, ale tohle bude první rok... No snad už nebude moc sněžit...
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]