21. října 2012

Už Naději nenavštíví …



Na začátku října zemřela v dalekém australském Adelaide ve věku skoro 100 let slavná česká primabalerina Zora Šemberová. Zmiňoval jsem ji 8.12.2008 ve článku, věnovaném umělcům, kteří pobývali jako chalupáři v Trávníku a Naději.
Působila v letech 1922 až 1959 v řadě českých divadel, včetně Národního. A po druhé světové válce až do r. 1968 vyučovala i na pražské Taneční konservatoři. V r. 1968 odešla do Austrálie, kde dále vyučovala tanečnímu umění a velmi aktivně se účastnila činnosti tamější československé komunity. Ještě ve svých šedesáti letech si v Paříži doplňovala své vzdělání v oboru pantomimy.
V r. 1938 tančila roli Julie ve  SVĚTOVÉ premiéře baletu Sergěje Prokofjeva Romeo a Julie, která se uskutečnila v brněnském Mahenově divadle.
Po pádu socialistického režimu se několikrát podívala do Čech a navštívila i rodinnou chalupu v Naději.  V roce 1998 obdržela Cenu Thálie za celoživotní mistrovství. Národní divadlo vydalo v roce 2008 k jejím 95. narozeninám knihu Na šťastné planetě, která je autentickým svědectvím jejího života.
V březnu 2013 se chtěla podívat na své sté narozeniny do vlasti, už se tak nestane.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]