1. října 2012

V Lindavě je sklárna AJETO



Všichni asi známe jméno architekta a designéra Bořka Šípka. V r. 1968 emigroval do Holandska, kde vystudoval a  získal reputaci. V r. 1982 navštívil Nový Bor a spřátelil se zde s mladým sklářem Petrem Novotným. Po sametové revoluci se Šípek vrátil do vlasti a spolu s Novotným založil sklářské studio Ajeto. V říjnu 1994 byla slavnostně otevřena nová sklárna v Lindavě, postavená na troskách bývalé německé továrny. Šípek před časem svůj podíl prodal, ale firma dále prosperuje a je zaměřena na malosériovou výrobu foukaného skla, když 90 % produkce jde na export. Do této  lindavské sklárny se mohou návštěvníci podívat na exkurzi s výkladem. 
 
Zemědělská stodola vedle sklárny byla v r. 2008  přestavěna  na Sklářskou krčmu . I ta si naši pozornost zasluhuje. Je zde možno posedět u jídla i pití a sledovat přitom práci sklářů u dvou pecí z bezprostřední blízkosti. Za malý poplatek si můžete dokonce sami vyfouknout skleničku. Kromě jídla a pití je možno si zde zakoupit i některé skleněné výrobky. Vloni byl u krčmy na Ortelském potoce vybudován chovný rybníček, nad kterým je možno posedět na terase a pozorovat  ryby.


Upozorňujeme, že tuto sobotu 6. října se zde koná den otevřených dveří za účasti uměleckých sklářů. Odpoledne zde uvidíte při práci i známou módní návrhářku Blanku Matragi.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]