7. prosince 2012

Karkulka a vlci II.



Už jsem tu na blogu psal o vlcích v německé Lužici. Objevují se nové informace.
V celém Německu žije asi 80 až 160 vlků, kteří se sdružují do osmnácti smeček. Třináct z nich žije právě na území historické Lužice, sousedící s Českem a Polskem. Tři smečky překvapivě osídlily okolí Berlína, jedna dokonce zamířila až do Dolního Saska do blízkosti Hamburku. Při tak značné aktivitě rozšiřování teritoria je nemyslitelné, aby dříve či později vlci nezamířili i do Čech.
Během letošního podzimu bylo na německo-české hranici, zaznamenáno několik útoků na hospodářská zvířata. Organizace Kontaktbüro Wolfsregion Lausitz, která sbírá informace o vlcích v lužické oblasti, zde proto umístila několik fotopastí. Jedna z nich začátkem října zachytila dospělého vlka, o několik týdnů později německý zemědělec vyfotografoval vlčí mládě. Fotografie se zároveň stala dokladem o výskytu malé vlčí smečky v této oblasti. Poslední důkaz je jasný – na silnici v těsné blízkosti hranice s Českou republikou srazil automobil mladou vlčici.
V té souvislosti se objevila anekdota, že matka příroda vyslala do Česka vlky, protože ministerstvu životního prostředí zbývají peníze, původně určené našim rybářům na úhradu škod, způsobených kormorány. Kormoráni totiž byli před několika dny zbaveni ochrany  a  tak už výplata za škody ustane.
Všude, kde se vlci vyskytují, uloví občas nějakou nehlídanou ovečku. Hospodáři proto musejí pamatovat na to, že před vlky je třeba zavírat domácí zvířata do ohrad nebo že si musejí pořídit ovčáckého psa, aby nepřišli o zákonný nárok na náhradu. Protože  vlk je i nadále, na rozdíl od kormoránů, chráněný živočich, tak stát má povinnost poškozeným chovatelům vyplatit náhradu škody.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]