29. ledna 2013

Chystáme se na jarní vycházku


Samozřejmě až někdy na jaře.  Vyrazili bychom dopoledne z Trávníka přes Kalvárii do Cvikova.



Kalvárie je na výběžku Zeleného vrchu. Někdy kolem r. 1729 zde vzniklo poutní místo, kde se o Velikonocích hrály tzv. Pašijové hry (ztvárnění umučení Ježíše). Postupně zde byly postaveny kapličky křížové cesty, poslední někdy v r. 1751. Kaple na Kalvárii byla vystavena v r. 1847 a kapličky byly na konci devatenáctého století obnoveny jako kamenné se zasklenými obrazy.  Po druhé světové válce kapličky zchátraly, ale Městský úřad Cvikov je v devadesátých letech nechal obnovit.

Další cesta povede přes Cvikov po zelené značce do Údolí samoty. Je to lesnaté údolí směrem k Radvanci. Údolí se postupně zužuje a je lemováno pískovcovými skalami (v jedné je úzká průrva se skalním oknem).  V údolí je pěkně upravený lesní pramen.

Na konci údolí ústí do kolmého Údolí vzdechů, kterým vede modrá turistická značka z Radvance ke cvikovskému hřbitovu. Všude okolo jsou pěkné skalní věže. Přímo u cesty je ve skalním výklenku kamenná plastika Bičování Ježíše Krista.

Polední přestávku lze strávit v radvanecké  restauraci.

Další cesta povede po zelené značce kolem Havraních skal do Nového Boru. Na malém hřbetu je tu 7 skalních věží, ze kterých je možný výhled do okolí. Dál se jde lesem kolem Borského vrchu (ve dvacátých letech minulého století toto místo sloužilo jako lesopark). Na jednom místě je u cesty vyhlídka Jelení skok. Konec cesty vede kolem novoborského Lesního hřbitova. Zde je pomník na paměť Rumburské vzpoury rakousko-uherských vojáků proti pokračování ve válce v r. 1918. Sedm popravených vojáků je zde i pochováno.

Z Nového Boru by se účastníci vycházky měli vrátit do Trávníka autobusem.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]