8. března 2013

Nic není jak bývávalo


Ani pití vody z kohoutku. Pijeme míň a přitom, jak uvádějí noviny, za posledních 23 let voda zdražila stonásobně. Pro ty z nás, kteří mají na chalupě kohoutek, oznámily Severočeské vodovody a kanalizace pro rok 2013 cenu vody 45,41 Kč/m3.  Těch, co mají u chalupy vlastní pramen, se platba (zatím) netýká.

A tak se na pitnou vodu v přírodě podívejme více. Za mých mladých let jsem nachodil stovky a snad tisíce kilometru po turistických trasách po celém Československu. Obyčejně se k večeru postavily stany u nejbližšího horského potoka a na pití i vaření se nabrala voda do ešusu a bylo. Kolem padesátých let ještě měla řada rodin snad tříkilovou konzervu z UNRRY (ví vůbec dneska někdo, co UNRRA byla?), ve které byl fialový prášek či krystalky. Bylo to ze zásob americké armády. Když se nasypaly fialové krystalky do vody, proběhla její sterilizace a jakákoliv voda zfialověla a dala se pít. Silně kyselá chuť ovšem nebyla valná a prášku se tehdy říkalo fialový hnus.

Dnes se v přírodě můžeme spoléhat jen na studánky. V r. 1999 vyhlásili mladí ochránci přírody akci "zachraňme studánky". Na internetu na adrese


najdeme soupis asi 5 500 studánek v naší republice. A co víc, o každé studánce se poklepáním na její číslo a název dozvíte i podrobnosti o její přesné poloze, včetně mapky a fotografie, a údaj o tom, kdo se o ni stará.

Z našeho okolí je v seznamu uvedena například Stříbrná studánka u Milštejnu, Čerstvý pramen nad Rousínovem, studánka v Údolí samoty, Zdislavina studánka pod Lemberkem a několik pramenů u Heřmanic a Radvance.

Jako ukázku uvádím internetové údaje o studánce v Údolí samoty a obrázek z tohoto místa.

studánka V údolí Samoty - záznam č. 205

Typ zdroje: studánka
Kraj:
Liberecký kraj
Okres: Česká Lípa
Obec: Radvanec
Katastrální území: Radvanec
Region: Lužické hory
Poloha zdroje  mapa, Tourmapa
WGS-84: N 50°46'19.20" E 14°36'05.40"
S42: X = 5626938, Y = 472013, pás = 3
UTM: X = 5624547, Y = 471901, pás = 33
Nadmořská výška: 347 m

Komentáře:
A pitný je uričtě také pramen vytékající ze svahu v Mařeničkách za umělým korytem Svitávky, místní tam mají upravenou pěšinu, potkali jsme nějakou babičku s barelem na kárce, jak tam jela pro vodu (protože v Mařeničkách není vodovod:-) No a když tak přemýšlím, nejvíce příležitostí k pití je u nás v údolí Hamerského potoka, hlavně nad přehradou, kde nehrozí znečištění od provozu chalup, například z té trubky přímo v hrázi často piju když se koupu a nikdy mi nic nebylo, je to nějaký svedený pramen..no a jinak jsem v okolí narazil na různé bezejmenné pramínky, ovšem křišťálově čisté, které mi také posloužily k pití při toulkách lesem (vždy bez problémů)..a pil jsem i ze Sirného (železitého) pramene, vyvěrá tam čistá voda ze země, samozřejmě bez těch chuchvalců:D Akorát ta voda je, tuším, zásaditější než v Hamerském potoce.. :-)
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]