3. dubna 2013

Velikonoce na sněhu

Velikonoce na sněhu na chalupě pamatujeme již vícekrát, ale většinou to bylo s nečekaným sněžením a bez trvalých mrazů. Letos byl sníh téměř celý březen (jen s občasnou slabou oblevou při trvajícm nočních mrazících). Takže se koleda konala na sněhu.
Jako obvykle v neděli na Hod Boží velikonoční  se na koledu vydali páni, aby stačili do pondělního odjezdu vystřízlivět. Obešlo se letos jen 21 chalup, protože se sem tam se marodilo, takže se dokonce dva souchalupáři ani nemohli  dostavit (oba byli informováni o průběhu koledy po telefonu, jednomu z nich dokonce zajistila dcera přímý přenos zastavení u jeho chalupy). Na první fotce jsou vyfintění koledníci.
A ještě přidáme alespoň jednu sloku z koledy:

Mráz je dneska v Trávníku, parta ztuhlých staříků,
jen se klepou, jen se klepou, a třesou se a třesou se
protézy zubní cvakají, když vlastní zuby nemají.


V pondělí se konala koleda dětská, rovněž s velkým úspěchem, takže se chalupářky odpoledne vzájemně ujišťovaly, že připravená vajíčka i jiné dobroty byly do posledního kousku rozdány. Jedni z koledníků jsou na druhé fotce.

Komentáře:
Protože se ve škole také zabýváme folkloristikou a výročními obyčeji, je pro mne tento příspěvek velice zajímavý! Je to pěkné a vlastně tak trochu kuriózní, že máte rozdělenou koledu mezi dva dny, navíc každý rok pečlivě zaznamenáváte obměňovaný text písně a provádíte fotografickou dokumentaci, to jsou velice cenné materiály pro studium! Tak díky za ně a hezké jaro!
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]