3. května 2013

Na výlet zvonečkovou dráhou



Kousek za našimi hranicemi jezdí žitavská úzkorozchodná dráha. Do provozu byla uvedena v r. 1890. V posledním čísle Libereckých listů (http://www.liberecke-listy.cz/ ) je o této železnici zajímavý článek.

Podrobnější popis najdete na webu http://dopravni.net/series/zitavske-uzkokolejky/ .

Jízdní řád pro letošní sezónu najdete na:




I my jsme se po ní několikrát svezli. Jezdí ze Žitavy do stanice Bertsdorf, kde se větví na trať do Oybína a na trať do Jonsdorfu. Udělat si celodenní výlet kolem Jánských kamenů do Bertsdorfu, odtud vláčkem do Jonsdorfu a pak pěšky přes místní skalní město zpátky do Dolní Světlé, stojí za to.

Jak uvádí Liberecké listy, kromě vlaků podle jízdního řádu se v sezóně o víkendu střídají takzvaný Saský vlak z roku 1900, jehož vagóny nemají, v souladu s dobovým vzhledem, jednotnou barvu. Dále je to tak zvaný vlak Říšských železnic ze třicátých let, který zase nadchne mimo jiné i salónním vozem s bohatě čalouněnými sedadly. Oba tyto vlaky doplňuje motorový vůz z roku 1937, který je z nich sice nejmladší, ale zároveň je také největší raritou. Je to totiž jediný dochovaný úzkorozchodný motorový vůz v Sasku. A dokonce každou druhou sobotu v měsíci, počínaje jedenáctým květnem, bude jezdit hudební vlak, kdy z jedoucího vagónu vyhrává cestujícím i kolemjdoucím dixielandová kapela.

Tak si naplánujte vycházku či vyjížďku přes sice již otevřený, ale kodrcavý přechod v Krompachu a svezte se Bimmelbahnem, jak železnici nazývají naši sousedé.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]