11. května 2013

Studený máj, v stodole ráj



Jenže my chalupáři chceme mít rajské teplíčko přímo v chalupě. A tak studený máj znamená topit. O vytápění jsem letos psal už 22. dubna.

Hlavním palivem pro topení je v našem okolí dřevo (před nedávnem si mnozí libovali, že zakoupili do kotlů levné polské uhlí, aby se přesvědčili, že té láci odpovídá i jeho výhřevnost). Dřevo tedy spalujeme v kotlích, případně v krbových kamnech (často opatřených šnekem pro ohřev vody, rozvedené do topných těles). Výhodou je málo kouře a málo popela.

Mezi chalupáři, kteří více cítí s přírodou (proto si pořídili venkovské chalupy), se prakticky nevyskytují šetřílkové, kteří topí mourem či pilinami v PET lahvích, odpadem z lepených dřevotřískových desek či lakovanými zbytky dřeva nebo lina. Připomeňme si, že od r. 2022 bude nutno většinu stávajících kotlů vyměnit, protože nebudou vyhovovat nově vyhlášeným předpisům.
Protože dostáváme do schránek letáky s nabídkou palivového dříví, zmíním se o jeho měření. Základní jednotkou je 1 m3 neboli plnometr (plm), což je krychle o hranách 1x1x1 m, která je zcela vyplněná dřevní hmotou. Takto se ovšem palivové dřevo nedodává.
Nejčastěji je nabízeno:

-         v jednotkách prostorový metr ROVNANÝ (prm), což představuje polenové, případně i naštípané dřevo,  vyskládané v prostoru 1 x 1 x 1 m (1 prm se rovná asi 70 % plm).

-         v jednotkách prostorový metr SYPANÝ (prms), což je polenové dřevo (může být i naštípané), ovšem neurovnané, volně nasypané v prostoru 1 x 1 x 1 m (1 prms odpovídá asi 40 % plm).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]