23. července 2013

Viklan



Viklany jsou zajímavé skalní útvary, kdy leží oddělený balvan na podloží, kterého se dotýká jen malou plochou.  Takové útvary vznikají buď působením erose na měkčí podloží nebo byl vrchní balvan  na míst přinesen ledovcem. Název viklan je odvozen od toho, že často je horní balvan „viklavý“ a dá se jím někdy pohnout i jen lidskou silou.


V Lužických horách je jeden takový skalní útvar, který se nazývá Bedřichovský viklan. Je na protějším svahu proti kopci Bouřný, který se dříve nazýval Fridrichsberg (Bedřichovský kopec), údajně proto, že se tam nacházela vesnice Fridrichsdorf, zaniklá za husitských válek.

O tomto viklanu se zmiňuje většina turistických průvodců po Lužických horách s tím, že je asi 400 m jihozápadně od známého Kaufmannova buku u silnice z Nové Hutě na Horní Světlou.


Hledání ale není jednoduché, protože viklan je ukrytý v lese a nevede k němu žádná značená cesta. Doporučuji jít po lesní silničce z Rousínova ke Kaufmannovu buku. Na dohled od Novohuťské silnice vyjdeme na holinu (po vichřici z r. 2010). Zde odbočíme doleva po málo znatelné travnaté cestě, vedoucí lesem. Po ní dojdeme k místu, kde se cesta svažuje do skalnaté rokle. Tam odbočíme doprava a po asi 30 metrech chůze borůvčím uvidíme Bedřichovský viklan, který je na okraji skalnaté rokle. Viklan je tvořen asi 2 m vysokým a 4 metry širokým horním balvanem, který spočívá jen malou plochou na podloží, pohyblivý však není. Celková výška útvaru je asi 4 metry.
Na druhém obrázku je vidět na jaké základně horní balvan spočívá.
Pokud vyjdeme z Naděje, je nejkratší cesta přes Milštejn a kolem malé jeskyně Vinný sklep na svahu kopce Kobyla  na zmíněnou silničku z Rousínova.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]