5. srpna 2013

Kácení stromů ponovu



Dosud museli chalupáři podstupovat složité řízení, pokud se hodlali zbavit většího stromu u své chalupy. Všechny větší stromy a křoviny byly chráněny zákonem a o případném  vykácení rozhodoval příslušný MÚ. V našem případě se věc komplikovala i tím, že jsme v Chráněné krajinné oblasti a že na rozhodování městského ekologa (ekoložky) mělo dokonce vliv i stanovisko ekologického sdružení z Nového Boru.
0d 15. července tohoto roku začala platit nová vyhláška 189/2013 Sb., kterou se provádějí ustanovení § 8 odst. 3 a 5 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny. Novela vyhlášky zpřísňuje ochranu veřejné zeleně, ale  majitelům zahrad se naopak ulevilo.  
Zahradou se pro tento účel  rozumí oplocený veřejnosti nepřístupný pozemek v zastavěném území obce propojený se stavebním pozemkem, na kterém je umístěn bytový nebo rodinný dům (definovaný podle stavebního zákona). Za plot v tomto smyslu není uznáván živý plot z keřů.  Všechny tyto znaky musí zahrada splňovat současně. Uvolnění se tedy netýká zahrádkářských osad a chatových oblastí.
Vyhláška vychází z předpokladu, že majitel zahrady si svůj majetek nezničí, ale naopak se jej bude snažit zvelebit. Novela vyhlášky mu při respektu k soukromému vlastnictví tedy rozváže ruce. Není tedy už požadován souhlas úřadu s kácením stromů o obvodu 80 cm ve výši 120 cm.  
Vyhláška říká, že se kácení má provádět zpravidla v období vegetačního klidu, čili ani kácení mimo vegetační klid není vyloučeno. Platí ovšem i nadále omezení z dalších zákonů, například, aby kácením nebyla zničena hnízda ptáků nebo aby nebyl skácen chráněný či památný strom. Pokud jsou takové chráněné stromy  na soukromém pozemku, může výjimku z tohoto zákazu povolit orgán ochrany přírody jen ve veřejném zájmu, například v případě havarijního stavu dřeviny. Zvláště jsou chráněny stromy, které jsou součástí aleje.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]