25. srpna 2013

Kostel? Nikoliv.





Těsně u silnice ze Skalice u Nového Boru do Okrouhlé zničehonic uvidíme jakousi kostelní gotickou loď. Není to ale zbytek kostela, ale pozůstatek  něčeho, čemu podle dnešních zvyklostí říkáme vzorkovna.
Zde totiž už v devatenáctém století byla výroba vitrážových chrámových oken. V r. 1893 vybudoval její majitel šestibokou pseudogotickou stavbu z pískovcových kvádrů, s vysokými chrámovými okny a sochařskou výzdobou. I když je stavba zapsaná do seznamu památek, je v havarijním stavu, jak vidíte na připojených fotografiích. Stavba je napojena na podlouhlé stavení, kde byla výrobna.
V Okrouhlé byl na návsi zřízen zajímavý geologický park s ukázkami různých místních hornin. Současně je uprostřed umístěn kamenný obelisk, který slouží jako sluneční hodiny. Stín dopadá na stromy kolem kamenného oválu.  Jsou zde umístěny i tabule s historií Okrouhlé a s vysvětlivkami o geologii a meteorologii.

Komentáře:
Srdečně zdravím, máš parádní blog. Jeden z mála v "kotlince", kde se při čtení uklidním a ledacos zajímavého se dozvím. Jinak foto "kachní rodinky" z Lužických hor, jsem si zvětšil a vylepil nad pelech. :) Při raním rozlepení očí se svět ihned jeví snesitelnější. Pajin
 
Pajine, děkuju za pochvalu. Ozvi se někdy na NK. Zdravím
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]