11. srpna 2013

Trampové míří do dálky



V r. 2011 jsem čtenářům zprostředkovával informace o 3 old-trampech z Trávníka (jsou na prvním obrázku), kteří vyrazili na 8. celosvětový potlach českých trampů-emigrantů, který se konal ve Skalistých horách v západní Kanadě. Finálně jsem tehdy publikoval jejich cestovní deníček.


Potlach bylo jakési přátelské setkání indiánských kmenů (výslovnost zněla „potlač“). Jak  toto slovo dostalo českou výslovnost potlach  a dostalo se jako výraz pro setkání československých trampů se vlastně neví, ale malé potlachy se u nás konají stále a celosvětové potlachy svolávají trampové-emigranti od r. 1968.  První ročník se konal v roce 1978 v Kanadě. Od té doby se kamarádi roztroušení po emigraci do všech koutů světa vždy za pár let scházejí v různých zemích světa.

Nedávno jsme se sešli s našimi cestovateli v Trávníku u táboráku a vzpomínali na jejich anabázi.

Dnes totiž diskutují o účasti na 9. celosvětovém potlachu, který se bude konat už v březnu příštího roku, tedy na konci tamějšího léta, na jižní polokouli v Austrálii. Bude to kdesi v  Brown Mountains (Hnědé hory) mezi městy  Cooma, Bombala a Bega ve státě New South Wales (viz mapka).

Tento potlach se koná ve zkráceném termínu 3 let od zmíněného potlachu v Kanadě a mluví se o tom, že jubilejní desátý potlach by se konal v r. 2018 v Texasu a to k 50. výročí vpádu vojsk komunistických států do Československa.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]