11. září 2013

Historie chalupy?


Dnešní majitelé chalup v Trávníku a Naději, případně jejich rodiny, se stali jejich majiteli v době, která započala po roce 1945, tedy po odsunu původního německého obyvatelstva. Někteří chalupáři potvrzují, že ještě v chalupě poznali těsně před odsunem původní obyvatele.  Chalupy byly vedeny jako konfiskáty, některé byly přiděleny nově příchozím trvalým usedlíkům, jiné byly už v prvních letech po válce jako majetek MNV pronajaty pražským "rekreantům". S postupným přechodem ze zemědělství (někteří z nás si pamatují, jak jako děti pomáhali při sklizni nebo při protipožárních žňových hlídkách) na zaměstnání v průmyslových závodech ve Cvikově se místní stěhovali do nových bytovek ve Cvikově a chalupy prodávali "Pražákům". Je skutečností, že před patnácti lety bylo trvale bydlících v našich dvou vesnicích, co by na prstech spočítal. Dnes se počet trvale bydlících poněkud zvýšil, protože několik chalupářů se na důchod přestěhovalo do chalupy natrvalo a mnoho dalších důchodců je na chalupě od dubna do konce září.

Chalupáře obvykle zajímá, kdy byla jeho chalupa postavena a kdo v ní vlastně bydlel. Některé informace se proto pokoušíme zjistit.

Na stránkách Trávnické-Nadějského zpravodaje jsme některá zjištění uváděli. Získali jsme je v Okresním archivu v České Lípě, kde ovšem dokumenty z předválečné doby naprosto chybí (prý v r. 1953 při centralizaci obecních archivů skončila značná část ve Sběrných surovinách). Poválečné informace jsme získali ze zbytečku kroniky, kterou kolem padesátých let psal trávnický učitel p. Musil, ale celá kronika, kterou tehdy někteří dnešní chalupáři viděli, je zřejmě nenávratně ztracená.

Zajímavým pramenem je unikátní dílo z 19. století – stabilní katastr, založený císařským patentem v roce 1817. Představuje ručně kreslené a kolorované originální mapy všech katastrálních území v měřítku 1:2880. Jejich ručně kolorované tisky, které byly určeny jako povinné kontrolní exempláře do vídeňského archivu (tzv. císařské povinné otisky), jsou k nahlédnutí na web stránkách Ústředního archivu zeměměřictví a katastru. Pro Naději a Trávník mají tyto první katastrální mapy dataci z r. 1843. Už tehdy jsou zde zachyceny stavební parcely většiny dnešních chalup. Do těchto map se postupně prováděly různé vpisky včetně čísel popisných, ale vpisky jsou jen obtížně čitelné. Ukázka, jak tato mapa vypadá, je na prvním obrázku.

Pokud má někdo konkrétní zájem o svoji chalupu, může si za poplatek nechat na Katastrálním úřadu v České Lípě vykopírovat listy vlastnictví ke své chalupě. Několik z nás již tak učinilo. Přečíst tyto záznamy je ovšem dosti obtížné, jsou psané tzv. kurentem (psaná forma švabachu), který se značně liší od psané latinky (viz druhý obrázek). Všimněte si rozdílů oproti dnešku třeba u písmen a a e.
 
A pokud k tomu přidáme rukopis tehdejšího zapisovatele, je luštění těchto záznamů velmi velmi náročné (viz vedle).


 
 
Porovnáním záznamů s katastrální mapou, jsme došli k zatím nevysvětlitelnému zjištění, že ačkoliv je stavební parcela s chalupou zakreslena v r. 1843, první majitel v listu vlastnictví je zapsán až v r. 1853.

Kliknutím na obrázky si je můžete prohlédnout ve zvětšení.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]