18. září 2013

Sláva nazdar výletu …





V lednu jsem tu navrhoval výlet Trávník – Nový Bor. Trvalo to dlouho, ale teprve tento týden tři veteráni, no vlastně  jen důchodci z Trávníka, ten proponovaný pochod uskutečnili. Malá účast byla zaviněna tím, že další potenciální účastníci byli po operacích nebo měli revma v kovovém koleně.

Den pochodu byl vybrán po pečlivém rozboru předpovědí počasí a porovnávání předpovědí osvědčeného norského meteorologického ústavu, našeho Aladina a pohybu mraků nad Německem. Povedlo se. Sice slunečno nebylo, ale celý pochod proběhl bez spršky.

Prohlédli jsme si Kalvárii u Cvikova, prošli Údolím samoty se skalními stěnami, poněkud zpustlou studánkou a skalním reliéfem bičování Krista. Pak jsme se podívali na sousedící skály – Čertovu a Panenskou. Obě místa jsou na připojených fotografiích – na Panenské skále je zajímavé skalní okno.

Poobědvali jsme v malé, ale pohostinné radvanecké hospůdce U mlýna. Zvláště jsme ocenili místní výběr jídel, chuťovek a piva, to vše za bezkonkurenčně nižší ceny než kdekoliv v našem okolí. A že to přitahuje hosty, nám dokladovalo to, že se tam dveře netrhly.

Pak jsme se vrátili na zelenou značku a kolem Havraních skal došli do Nového Boru.

Havraní skály je skupina sedmi skalních suků na pískovcovém hřbítku kousek do Radvance.

Odbočení z cesty stálo za to. Skály přečnívají okolní porost a na jednu z nich je přístup po vytesaném schodišti (z r. 1829). Říká se, že tato skála sloužila jako popraviště, vytesaná prohlubeň na vršku skály by nasvědčovala tomu, že do ní padaly uťaté hlavy (viz obrázek).

Z Nového Boru jsme se vrátili autobusem a konstatovali jsme, že i v této dopravě se zdražuje. Zajímavé je, že cena jízdného z Nového Boru do Cvikova (asi 10 km) je 20 Kč, kdežto cena jízdenky ze Cvikova do Trávníka (3 km) je 16 Kč!

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]