25. září 2013

Vodní díla na Cvikovsku



Nedávno vyšla zajímavá kniha o vodních dílech v našem okolí, dnes již ovšem zaniklých. Je to kniha autora Miroslava Kolka a jmenuje se Technická zařízení na vodní pohon na Cvikovsku.

Předem poznamenám, že  4. října v 18 hodin můžete ve cvikovském kulturním domě Sever s autorem knihy pobesedovat.

Jak víme, v Lužických horách je velká řada potoků, které většinou z hor odtékají směrem na jih a ústí do řeky Ploučnice. V našem okolí je to  říčka Svitávka, která spojuje Krompašský, Hamerský a Boberský potok (a kromě sbírá vodu z řady bezejmenných potůčků).

Cvikovsko bylo kolonizováno někdy ve 13. – 14. století a patřilo rodu Berků. Už v té době zde začínala výroba skla, ke které byl zapotřebí rozdrcený křemen a značné množství dřeva (na ohřev sklářských pecí a výrobu potaše). To znamenalo potřebu pil a mlýnů. Pro jejich pohon byla samozřejmě využívána tekoucí voda. Autor v našem okolí dohledal 60 vodních děl.

V knize je popsáno rozdělení vodních děl na obilné mlýny, pily, sklářské provozy (stoupy na drcení křemene, brusírny), textilní podniky (valchy, bělidla, tkalcovny), papírny a hamry (kovárny).

V samostatné kapitole je popsáno technické řešení vodního díla (zachycování vody jezem, náhon, vodní kola na horní, střední či spodní vodu). Na přelomu 19. a 20. století byly na několika místech vodní kola nahrazena turbínami. Zvláštností místních vodních děl je časté použití náhonů, vytesaných ve skále někdy i ve značné délce (za našeho mládí jsme je prolézali a říkali, že chodíme do katakomb).

V hlavní části knihy jsou s využitím starých obrazových materiálů zdokumentovány vodní díla ve Cvikově, na Dolní Světlé, Juliovce, v Mařenicích a Mařeničkách, v Kunraticích, v Hamru u Naděje, v Rousínově a ve Svoru. Na přiložené mapce jsou tato místa vyznačena.

Nás v Trávníku a Naději nejvíce zajímají pozůstatky vodních děl v Antonínově údolí. V místě, kde silnice na Juliovku překračuje Hamerský potok, jsou pozůstatky  objektu, který byl postupně sklárnou, železářským hamrem a posléze obilným mlýnem. V blízkosti Hamru jsou ještě pozůstatky dvou vodních pil. Dodnes jsou viditelné na březích potoka zbytky náhonů. Dnešní dům sociálních služeb v Antonínově údolí býval postupně přádelnou, strojním dílnou a koželužnou. I zde je zachován náhon, vytesaný ve skále,  a také odtoková štola, vysekaná ve skále a ústící do Hamerského potoka blízko skalní kapličky.

Jaksi zcela nechápu, proč nebyl odtok zaveden nejkratší cestou do potoka, ale veden v délce přes 200 m ve skále.

U  silnice z Trávníka do Mařenic jsou zbytky obilního mlýna, který byl poháněn vodou z dnes již neexistujícího rybníka v Antonínově údolí pomocí náhonu, který prochází pod silnicí a má v dalším úseku vytesaných několik skalních oken. Tento náhon byl hlavním cílem našich průzkumných výprav v mládí. Dnes tudy vodíme naše vnuky, aby si užili dobrodružství.



Popis obilných mlýnů jsem na tomto blogu uveřejnil v lednu 2009 a náhon v Antonínově údolí jsem popisoval v květnu 2008. O studii p. Pavýzy z Dolní Světlé (kterou použil i autor výše zmiňovaného díla) jsem psal v srpnu 2008.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]