20. února 2014

Jeskyně a "jeskyně"



Nejznámější jeskyní v našich končinách je bezesporu Ledová jeskyně za přehradou na svahu Suchého vrchu. Ovšem není v Lužických horách jediná. Psal jsem zde o jeskyních u Milštejnu, zmiňoval jsem jeskyni Vinný sklep a jeskyni Okno poblíž Cvikova.

Pak jsou tady "jeskyně", které vznikly uměle - těžbou písku pro výrobu skla. Nejznámější a největší jsou ve Velenickém údolí mezi obcemi Svitava a Velenice. Blízko byly totiž dvě zrcadlárny, založené v 19. století hrabětem Kinským.  Písek pro broušení zrcadel byl dolován ve vhodné pískovcové vrstvě v místních skalách. Pokud bylo kutáno do šířky, byly pro zabránění zřícení stropů ponechávány v jeskyních pilíře. To dnes činí prázdné jeskyně atraktivními. Ovšem písek se prý používal i jako prostředek na mytí nádobí a  to ještě v polovině minulého století, když ještě neexistovaly Jary a Pury.
Jeskyně mají pojmenování Pusté kostely. Tu největší využili za války Němci, kteří vybetonovali podlahy a zřídili zde továrnu na letecké motory.  Po válce prostory sloužily řadu let jako sklad zeleniny. Asi před deseti lety zde vznikl motorkářský klub s názvem Pekelné doly, kde je v letní sezoně poskytováno ubytování motorkářům včetně restauračních služeb (obsluha se dostane i nepekelným andělům).
Kousek blíže ke Svitavě u mostu přes Svitávku je druhá, opuštěná jeskyně.  V ní se točila řada filmů pro děti s čertovskou tematikou.



U Nového Boru na pravé straně původní silnice je další takto vytesaná jeskyně, která se nazývá Novoborskou jeskyní. Její chodba je dlouhá kolem 60 metrů. Protože v této jeskyni přezimují netopýři, je přístup do ní uzavřen mříží.

Ale i přímo u Cvikova u silnice na Lindavu v blízkosti cvikovské čističky odpadních vod je několik vytesaných jeskyní. Známá je i vytesaná jeskyně u Drnovce v lokalitě Dutý kámen. V této jeskyni prý v devatenáctém století bydlel jeden z dělníků, kteří stavěli místní železniční tratě.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]