9. února 2014

Zle, matičko, zle, slimáci jsou zde



Už několik let nás trápí hnědý či rezavý plzák španělský, který se stal celoevropskou pohromou. Pochází z Pyrenejského poloostrova a šíří se Evropou na sever. V Česku byl poprvé zpozorován v roce 1991.

Nejvíce jich nalézáme v květnu a červnu (je-li mokro, tak  i stovky denně). Protože jsou oboupohlavní, oplodňují se vzájemně. Z vajíček, která nakladou ke konci prázdnin, se líhnou malí slimáci většinou až na jaře. Hubení je náročné a přípravky drahé.  Nejjednodušší je jejich sběr (ráno, večer nebo po dešti) a hubení vařící vodou. Hodně se používá vhození do slané vody. Taky je spolehlivě zahubí vhození do plechovky s vodou, kde na hladinu nalejeme trochu benzinu nebo ředidla a oni udusí. Píše se, že je žerou ježci či ropuchy, ale chalupáři kolem nás o tom pochybují.

Nyní byl publikován  nový způsob jejich likvidace: chovat kachny, které se nazývají běžec indický.  Jsou to čilí tvorové, kteří chůzi trochu připomínají tučňáky. Přinášejí užitek svými vejci (až 150 vajec za sezónu), masa mají málo, ale  - hlavně - žerou s chutí plzáky! Dovedou je vyšťárat i z jejich úkrytů pod kameny, dřevem a podobně. 

K chovu potřebují dostatečný prostor zahrady (ne nadarmo se jmenují běžci) a menší vodní plochu (potok, dětské plastové brouzdaliště). Pokud mají k dispozici velkou plochu zahrady, je nutné jen přikrmování (krmná směs nebo zrní), protože jinak se o sebe postarají samy  a přitom prý výsadbu nepoškozují - tomu bych ale moc nevěřil. Je to ovšem řešení pro trvale bydlící chalupáře, protože jinak - co s kačenami v zimě? Ale zase v létě by je mohli ostatním půjčovat. ;-)

Tato roztomilá zvířátka jsou v pohybu k vidění na  videu:


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]



Odkazy na tento příspěvek:

Vytvořte odkaz



<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]