7. dubna 2014

Karkulka a vlk - potřetí


V únoru 2012 jsem psal o smečkách vlků, kteří se usadili v bývalých vojenských prostorech v Horní Lužici za našimi severními hranicemi a prosinci 2012 jsem uváděl zprávy z odborných kruhů, které nevylučovaly, že při jejich velkém loveckém akčním rádiu se vlci mohou zatoulat i k nám.

Podle dnešních zpráv se už tak stalo. V asi 40 km od Cvikovska vzdálené přírodní rezervaci Břehyně – Pecopala (blízko Máchova jezera u silnice mezi Mimoní a Doksy) zachytila ochranáři nastražená fotopast toulavého vlka (viz připojený obrázek, převzatý z  www.novinky.cz ).

Novináři ve zprávě současně konstatovali pro uklidnění veřejnosti, že „za posledních 200 let nebylo věrohodně v Evropě a Severní Americe zaznamenáno zabití člověka vlkem“.  Pokud by vládli anglickým jazykem, pak není problém najít pomocí vyhledávače Google, že v Kanadě došlo v letech 2005 a 2007 k několika případům zabití člověka vlčí smečkou.

Je však pravdou, že vlčí smečky z německé Lužice jsou plaché a lidem se vyhýbají.

Pokud by se nějaká smečka z Německa přesunula k nám, mohla by napomoci k regulaci stavů černé zvěře. Vloni byly od divokých prasat značně rozryté louky na tak zvané Knesplovce na svahu Trávnického vrchu a dokonce i louka u zahrad na horním okraji Trávníka. Dnes jsem zaregistroval na tzv. Slepičárně čerstvě rozrytou cestu směrem k penzionu U Naděje.

Pobývám na své chalupě už 50 let a musím přiznat, že živé divoké prase jsem po celou tu dobu tady neviděl. Podobné to bude i s vlky, pokud sem přece jen přeběhli.

Komentáře:
Pořádně rozryté jsou i louky u hranic nedaleko PP Brazilka. Skauti tam mají tábořiště, prasata jim to tam letos dost rozorala. A celkově jsou v okolí hodně přemnožená. Nevím co na to myslivci, někteří lidé mají názor, že tento nadstav černé zvěře udržují účelově aby pak měli co střílet do guláše. Vlků bych se nebál, nemají to jednoduché..to spíš té rozzuřené bachyně (jednou jsem málem na Sovím vrchu skoro zakopl o malá selátka, tak jsem utíkla rychle pryč)
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]