26. dubna 2014

Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři


Něco na tom bude, protože jsem včera viděl na cestičce přes slepičárnu zmiji, mrtvou, asi přejetou někým na kole.

Ale pro chalupáře je v hlavní sezóně mnohem nepříjemnější létající hmyz s žíhadly.

 Největší strach jde ze sršní.  Prý to ale není ve skutečnosti tak zlé.

Sršeň má mnohem méně jedu než obyčejná včela. Paniku působí její velikost a hlasitý bzukot. Pokud vám sršeň vletí do místnosti, je rozumnější otevřít okno a nechat ji, aby si sama našla únik. Přibližovat se k ní není rozumné, protože kromě bodnutí žihadlem (které u alergiků vyvolá kromě otoku i případnou alergickou reakci) může jed i vystřikovat na vzdálenost pár decimetrů. A takový zásah do oka je srovnatelný s účinkem slzného plynu.

 Zimu přežívá jen oplodněná sršní královna. Na jaře si z rozkousaného dřeva postaví hnízdo, kam snáší vajíčka. Dělnice, které se vylíhnou jako první, potom královně pomáhají v péči o další rodící se potomstvo. Každá  sršní dělnice zahubí za den řadu much, takže je celkem užitečná. Dokonce i když na člověka usedne, tak jen proto, že zjišťuje, zda jde o potravu. Pokud zachováme klid, odletí. Ovšem zachovejte klid, když na vás přistane takové bzučící letadélko!

Vosy jsou daleko nepříjemnější svým zájmem o sladkou potravu a nápoje  a svou neodbytností. Zahánění je spíše rozdráždí a bodnutí žihadlem je na cestě. Bodnutí je však snesitelnější než bodnutí včelou. Vosí žihadlo je hladké, takže nezůstane v ráně. Vosa tak může bodat i opakovaně. V létě je  nutno dávat u ohně pozor na nápoje, protože bodnutí v ústech od vosy, která právě absolvuje osvěžovaní koupel v pivu, je opravdu nebezpečné a otok může vést až k dušení.

Včela  má žihadlo opatřené  zpětnými háčky, takže zůstane v ráně a včela si ho vytrhne z těla a pojde. Proto se z váčku na konci žihadla dostane do těla více jedu. Žihadlo se nemá vytahovat pinzetou, protože tak vlastně vymáčkneme do ranky zbytek jedu. Vhodnější je žihadlo vytlačit odspoda. Složky včelího jedu působí na nervovou soustavu a u alergiků mohou vyvolat i horečku.

Pro ošetření vpichu se doporučuje ledový nebo octový obklad, někde se doporučuje i přiložení cibule. Samozřejmě, že každá chalupářská domácnost má pro tyto účely i Fenistil gel.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]