10. září 2014

Vycházka důchodců



Vloni jsem zde referoval  o již tradičním podzimním pochodu. Tehdy se šlo z Trávníka do Nového Boru ( září 2013 ), letos jsme si udělali vycházku ne sice za hranice všedních dnů, ale jen za hranice státní.

Nechali jsme se vyvézt autobusem k zámečku v Krompachu a po nové silnici jsme přešli na kraj německého Jonsdorfu. Nová silnice se zdá kvalitní, až k odbočce k restauraci Na vyhlídce je velmi široká, dál až k hranicím se sice zúžuje, ale snad každých 250 m je rozšířená o jakousi výhybnu.



Naším cílem bylo Jonsdorfské skalní město. U hlavní silnice začíná naučná stezka, značená zeleně, která nás skalami provedla.. Počínaje asi rokem 1600 se zde z tvrdého pískovce vyráběly mlýnské kameny, které se exportovaly po celé Evropě. Práce skončily před první světovou válkou. Prošli jsme kolem  Medvědí stěny, dále Bílými skalami  k obnovené kovárně, která sloužila k výrobě nástrojů (trhalo se střelným prachem a pak se mlýnské kameny opracovávaly kladivy a majzlíky), odtud k největšímu lomu Černé díře (lom je uzavřený a občas se v něm konají kulturní a divadelní akce). Dále naše cesta vedla kolem Malých a Velkých varhan (spíše mikrominiaturních v porovnání s naší Panskou skalou u Práchně) a strmě dolů ke známé  restauraci u jezírka s labutěmi.
 
Po malém občerstvení jsme vylezli na vyhlídku na  protějších  skalách Nonnenfelsen – po česku  Jeptišky. Pak už jsme se obrátili k domovu a kolem Krkavčích skal na hranicích jsme sešli do Dolní Světlé a posilnili se v hostinci Celnice. Na Juliovce se cesty naší skupiny rozdělily, tvrdé jádro šlo domů se zastávkou v hostinci na Hamru a dva (z toho jeden abstinent ne z přesvědčení, ale z lékařského donucení) se svezli příhodným posledním autobusem do Trávníka. Ta  úplná cesta Krompach – Jonsdorfské skalní město – Hamr – Trávník měřila asi 14,5 km. Horší než kilometry bylo veliké množství schodů nahoru a dolů, které  mnohonásobně převýšilo počet schodů na věž Svatovítského chrámu (tam je jich 287), takže důchodcovská kolena dostala zabrat.

Na příloze je mapka skalního města a dva záběry z naší cesty.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]