13. října 2014

Tak nám, paní Müllerová, digitalizovali katastr



Upozornili nás na to ze Cvikova vyhláškou včetně toho, že máme být vstřícní a případně si nechat vysekat zaclánějící křoví. Pak nám oznámili, že je to ukončeno a že se můžeme podívat na městský úřad, jestli se nám něco změnilo. Pokud jsem mluvil s těmi, co tam zašli, tak se jim nezměnilo nic. A protože v udaném období digitalizace nikdo v Trávníku žádného digitalizátora neviděl, podíval jsem se na stránky Českého úřadu zeměměřického, o co vlastně šlo.

První a nakonec i zatím poslední ucelené a kompletní mapování bylo na našem území provedeno v průběhu budování tzv. stabilního katastru převážně během první poloviny 19. století.

V katastrální mapě vedené dosud v analogové podobě jsou souřadnice evidovány převážně jen u těch lomových bodů hranic pozemků, které byly do původně grafické katastrální mapy vyznačeny. V katastrální mapě vedené v digitální podobě v S-JTSK má každý lomový bod na hranici pozemku evidovány souřadnice s kódem charakteristiky kvality podle přesnosti měření nebo měřítka původní mapy. Kvalita digitálních údajů je však stále zatížena nepřesnostmi při jejich původním sběru v terénu v průběhu minulých století a tyto původní nepřesnosti již nelze dodatečně kancelářským zpracováním odstranit. Přesnost hranic digitalizací analogové katastrální mapy zvýšit nelze.

Jinými slovy  - digitalizace neprobíhala v terénu, ale přeskenováním v počítačích. Proto se prakticky nic proti současným údajům na listech vlastnictví nic nezměnilo. Ovšem sami dobře víme, že pokud v minulých letech docházelo ke změně vlastnictví pozemků, většinou bylo nutno zadat vyznačení v terénu geodetické firmě z České Lípy. A protože se vycházelo z výše zmíněných katastrálních map z předminulého století, stávalo se, že krajní body parcely se objevily v polovině obecní cesty a podobně. Český zeměměřičský úřad proto doporučuje, aby se měření zúčastnili vždy sousedé a odsouhlasili si nesporné hranice pozemků v terénu (zdmi, ploty, hraničními znaky v lomových bodech).  Pak zeměměřič tyto hranice zaměří a  nechá je zanést do katastrální mapy.

Na web stránkách

http://nahlizenidokn.cuzk.cz/VyberKatastrMapa.aspx

je tedy katastrální území Trávník u Cvikova vedeno jako digitalizovaná katastrální mapa (DKM). Výřez je na obrázku (rozlišení je volitelné).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]