28. května 2014

A opět nám pijí krev slimáci



Už jsem tu psal o způsobech likvidace slimáků – plzáků. Zmiňoval jsem biologický způsob hubení – chov jednoho druhu kachen, který žere slimáky.

Nyní jsem byl upozorněn na další způsob likvidace. Záhony zalijete vodou s násadou mikroskopických hlístů a dále se již o slimáky starat nemusíte – malí parazité pracují sami.

Jedná o parazita plžů Phasmarhabditis hermaphrodita. Je to pouhý jeden milimetr velký hlíst, který žije v půdě. Jeho larvální stadium potřebuje k dokončení vývoje tělo slimáka. Larvy proto slimáky aktivně vyhledávají a a pronikají mu do těla. Napadený slimák přestane po třech až pěti dnech přijímat potravu. Za týden, nejdéle tři týdny, jej larvy hlístice usmrtí a dokončí svůj vývoj. Pak se však dále rozmnožují a znovu napadají další slimáky v okolí – pokračují tak dlouho, dokud jsou nějací v dosahu.

Přípravek NEMASLUG se aplikuje obdobně jako bakterie do septiků. Nechá se rozředit vodou a záhon, který chceme chránit, se roztokem pokropí. Účinkuje na veškeré druhy slimáků a neohrožuje jinak zahradu nebo poživatelnost zeleniny.

Přípravek je biologicky aktivní a proto se nedá skladovat, musí se objednat u dodavatele předem a během několika dnů aplikovat. V nabídce se uvádí, že přípravek na ošetření 40 m2 stojí přes 500 Kč.

 

Samozřejmě jsem se snažil získat poznatky uživatelů. Výsledek je rozpačitý. Od informace, že přípravkem byla loni ošetřena zahrada a ani letos se tam plzáci nevyskytují, až po řadu konstatování, že sice přípravek účinkuje, ale jednak jen na malé jedince a taky na naše hlemýždě, ale pokud je trvalý přísun dalších plzáků zpoza plotu, je prý aplikace tohoto přípravku nadarmo. Prý naprosto spolehlivý je požerový jed jako třeba VANISH a pokud ho za sezónu spotřebujeme několik dávek, náklady vyjdou na stejno jako nahoře popisovaný biopřípravek.

21. května 2014

Inzerujte nebo zhyňte!



To bylo heslo ze známého detektivního románu  Dorothy Sayersové Vražda potřebuje reklamu.

Zdá se, že si ho vzala za své (samozřejmě bez vraždy!) sousední obec Mařenice. Na svých stránkách totiž mají odkaz na několik „virtuálních prohlídek“ míst ze svého okolí.  Virtuální prohlídka umožňuje, abyste si pomocí pohybu myší   prohlíželi, přibližovali, vzdalovali a nakláněli  ve všech směrech zobrazení, uložené na webu.

V případě obce Mařenice si můžete prohlédnout zrenovovanou kapličku nad obcí, kostel sv. Máří Magdaleny, střed  Dolní  Světlé (kolem prodejny) a také penziony Lužanka a Celnice.
viz web
http://www.panoramaweb.cz/marenice.html

Tuto službu za cenu kolem 2 000 Kč poskytuje pražská firma, která má webové stránky 


Na těchto stránkách si můžete vyhledat řadu dalších objektů po celé naší republice, ale i ve světě.

Samozřejmě, že tento atraktivní způsob je nevtíravou reklamou, lákající k návštěvě zobrazených míst.



Neuvěřitelná zobrazení známých míst či měst ve světě najdete na web stránkách


V tomto případě se jedná o mimořádně detailní fotografie. Jeden  pixel  představuje jeden bod na fotografii.  Z našich dokonalejších fotoaparátů dostáváme obrázek, který má obyčejně kolem 6 miliónů pixelů. Na zmíněných stránkách jsou obrázky, které mají  takových bodů bilión. I zde je použita výše uvedená metoda přibližování a pohybování po obrázku pomocí myši.

Světová města najdete na stránkách



a pokud si chcete prohlédnout Prahu, tak ji najdete na


16. května 2014

Kudy kudy silnička?



Pražáci, co jezdí na chalupu na Cvikovsko, to letos létě nebudou mít jednoduché. Zdá se, že jediné přijatelné spojení z Prahy bude po staré silnici kolem Neratovic do Mělníka (případně zrychleně po Teplické dálnici na Mělník z odbočky Nová Ves) a dál přes „údolíčko“ od Liběchova do Jestřebí (pokud ovšem v údolíčku nenatrefíte na kolonu, která se povleče za přetíženým náklaďákem).

Ti, co jezdí po Mladoboleslavské dálnici, budou mít až do léta řadu problémů. Mezi kilometry 21 a 22 se totiž opravuje most a oba směry mají v tomto úseku jen jeden pruh. Ve všední den to tolik nevadí, ale v pátek i v neděli se tu tvoří zácpy. Oprava potrvá až do konce července.

Dál jsou na Cvikovsko dvě možnosti a obě jsou rovněž problémové.

Ti, co jezdí přes mladoboleslavskou rychlostní silnici, do Mladé Boleslavi a odtud přes průmyslovou zónu kolem Bělé dál, zde narazí za odbočkou na Hrdlořezy na rozšiřování silnice (u nové benzinové pumpy). Doprava je zde řešena střídavou jízdou, řízenou semafory a i ve všední den zde není výjimkou tři čtvrtě hodiny poskakování.



Druhá možnost je pokračovat po R10 až na odbočku do Mnichova Hradiště a přes Mimoň na Jablonné. Jednak je tato silnice v dost nevalném stavu a druhak po vjezdu do Mimoně jedete vlastně po oraništi, silnice od přejezdu železniční vlečky k nákupnímu centru je totiž v opravě (zřizují zde kruhový objezd) a pouze asi na 100 m je vedena objížďkou, jinak se skutečně jede po základní vrstvě vozovky.  A to ještě cestou před sjezdem do Dolní Krupé narazíte opět na semafory v místě, kde se vlevo sesula opěrná zeď (tady je to prý ale v tomto stavu už řadu let).

To samé se před dvěma roky stalo u Bělé. Tam bylo možno sjet ze silnice na Českou Lípu, v nejužším místě projet Bělou od fotbalového hřiště ke koupališti a pokračovat přes bývalé vojenské území do Kuřívod a pak na Mimoň.   I zde se u fotbalového hřiště sesula silnice a tato spojka je už druhý rok uzavřená.

Zdá se že, zaměstnaní chalupáři se budou nevrle dívat na chalupáře-důchodce, kteří holt do tý Prahy každý týden nemusejí. Okamžitou pomocí vám může být  server 
kde můžete zjistit, co se na silnicích od minulého týdne změnilo a jak dlouho to potrvá. Kromě toho se tam můžete dozvědět i informaci o okamžitých dopravních nehodách, blokujících provoz. 
Dodatek  17.5.2014
Včera jsem byl v místní osvěžovně spoluchalupářem upozorněn na další kilometrově srovnatelnou možnost dojezdu z Prahy (výhodnější z centra nebo severní části). Pojedete po teplické dálnici až na sjezd do Roudnice, projedete Roudnicí a pokračujete přes Polepy a Liběšice na silnici z Litoměřic. Po ní projedete Úštěkem do Zahrádek a dál obvyklou cestou přes Českou Lípu na Cvikov.


10. května 2014

Uklidíme kolem nás?



V sobotu 17. května proběhne po celé naší republice dobrovolnická úklidová akce zaměřená na likvidaci černých skládek. Jedná se o první ročník akce, jejímž cílem je nejen uklidit naše okolí, ale také mediálně zviditelnit dlouhodobě neřešenou problematiku černých skládek a přispět tím k prevenci jejich vzniku.

K registraci organizátorů místních úklidů, dobrovolníků a k vzájemné komunikaci mezi nimi slouží interaktivní mapa, kterou naleznete na


Pokud si najdeme na mapě naše okolí, zjistíme, že počínaje Cvikovem, zde žádný organizátor není.

Přitom jak uvidíme na mapě v jiných místech organizace běží. Do projektu je zapojena i řada firem z oblasti odpadového hospodářství. Ty nabízí v den akce odvoz odpadu zdarma, slevy za uložení odpadů, prodlouženou otevírací dobu sběrných středisek, pytle a rukavice pro dobrovolníky. I pro města a obce je projekt výhodný. Velká část jich totiž stejně alespoň jedenkrát ročně na své náklady provádí úklid svého katastru od pohozených odpadů (včetně černých skládek). Nyní se městům a obcím naskýtá příležitost uklidit během jednoho dne černé skládky na svém území s využitím pomoci dobrovolníků a dalších partnerů akce, tedy za výhodnějších podmínek, než kdyby tak činily samostatně.

Uvidíme, jestli MÚ Cvikov ještě ve zbývajícím týdnu zareaguje.

Přesto bychom mohli alespoň každý na svou pěst se kolem sebe porozhlédnout a poklidit. Jen těch PET lahví, co leží kolem lesních cest. Projděme se lesem a do igelitového pytle na odpadky jich pár seberme!

Není nutné se o akci ironicky vyjadřovat jako o sentimentální vzpomínce na akci Z.  On totiž ten projekt sem přišel ze západních demokracií, kde je akce nazývána Let´s do it.  Ta akce od r. 2008 proběhla úspěšně ve více jak 100 zemích za účasti 8,5 milionu dobrovolníků.

V Trávníku taková akce proběhla někdy na konci osmdesátých let pod vedením tehdejšího hajného Nováka, když se společně zlikvidovala černá skládka na parcele č. 399 vedle Zámečku.


Pokrokáři s chytrými telefony dokonce mohou akci využít i k elektronické zábavě. Do telefonu si zdarma stáhnete aplikaci ZmapujTo. Černou skládku jednoduše vyfotíte, v mapě vyznačíte, kde se přesně nachází (vaše GPS v mobilu přibližně určí místo skládky),  a hlášení odešlete. Doručená hlášení se na internetu objeví v interaktivní mapě a je pak na moudrosti obecních radních, jak se o věc postarají.

3. května 2014

Kudy, kudy cestička do našeho lesíčka?



V srpnu roku 2009 jsem zde psal, jak zanikají obecní cesty. Zmiňoval jsem tehdy dávnou cestu po modré značce z dolního Trávníka ke cvikovské Kalvárii. Dnes modrá značka pastvinu obchází po silnici ke Cvikovu a lesem se vrací pod Kalvárii.

Řada takových cest patřila za socialismu státnímu statku a po jeho likvidaci je ve dražbách získali soukromí majitelé. Město Cvikov o ně tehdy neprojevilo zájem, aby byly uchovány jako obecní. Důsledkem je, že dnes MÚ spolu s postiženými vlastníky hledá řešení, aby se pozemky dotyčných vlastníků, oddělené takovou slepou cestou, daly scelit.

Usnesením Zastupitelstva města Cvikova z 20. března 2014 se opět nabízejí k pronájmu některé pozemky v katastru Trávníka a Naděje. Podíváme-li se na katastr o jaké pozemky se jedná, najdeme mezi nimi i další dnes ještě obecní cesty.

Některé z nich už jsou evidentně pronajaté, protože vedou přes pastviny a jsou elektrickým ohradníkem do těchto pastvin začleněné. Půjde tedy o formální převedení z pronájmu do vlastnictví pastvinářů. Nezájem o obecní cesty tedy stále trvá. 


Možná, že až budeme časem chtít jít do lesa na houby, zjistíme, že některá dosud používaná pěšina bude také zahrnuta do pastvin a oplocena.

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]