2. prosince 2015

Bývali tu umělci a co teď?



Předminule jsem tu vzpomínal na vlnu umělců, která přišla do Trávníka a Naděje po odsunu původního německého obyvatelstva po válce. Dnes je v chalupách často už třetí generace, případně už další jiní majitelé.  

Dnes je oblast, která dnešní naše chalupáře živí, mnohem rozmanitější. Samozřejmě je nutno zmínit velké množství důchodců (a řada z nich se dokonce na chalupu přestěhovala natrvalo!), ale zajímavější jsou původní povolání jak těchto důchodců tak i těch, kteří ještě pracují a patří do kategorie "rekreantů" jak nás krapet pohrdlivě nazývali místní. Mimochodem, ti už se dají spočítat na prstech jedné ruky a už si na nás zvykli. Naopak řada rekreantů se na trvalo usadila ve svých chalupách.

 Z oblasti kultury se dá započítat jen literární dílo již zde zmíněné Petry Soukupové a kniha Vavy Vokálka. Články na tomto blogu od r. 2006 by sice vydaly na knížku taky, ale za literární dílo to autor nepovažuje, spíš za novinařinu (a ještě se bojí, aby nebyl označen za grafomana). Také zde máme jednu chalupářku a jednoho chalupáře, které známe i z obrazovky ČT.


Hlavní oblastí, zastoupenou mezi našimi chalupáři v Trávníku a Naději,  je překvapivě právo.  Máme zde právníky a právničky , zaměstnané v podnicích, v advokacii, na notářstvích i v exekuci.  Oblast techniky je zastoupena několika inženýry, průmyslováky a ajťáky. Puvodním povoláním několika chalupářů  bylo místo za volantem.

Pak už je to rozmanitost. Máme zde několik chalupářů a chalupářek, kteří a které pracovali nebo ještě pracují  ve zdravoitnictví, v obchodě či ve školství.  rMáme tu emeslníky (topenář, elektromontéři, opraváři), ekologa, zahradníka, automechanika či hasiče. I několik podnikatelů se zde najde.

Prostě to odpovídá dnešnímu rozvrstvení společnosti. Je vidět celoevropská tendence, že výroba se automatizuje, dělníků je méně a rozšiřuje se terciární sféra služeb. Výroba se holt stěhuje do Číny. Zase ta rozmanitost a přátelské vztahy mezi námi všemi napomáhají tomu, že tady neplatí pořekadlo, že nejlepší pomoc najdeš jen na konci své ruky. Pomáháme si tady podle Werichova "ten dělá to a ta zas tohle a všichni dohromady uděláme moc". 
Dodatek: Až komentátor mne musel upozornit, že v Naději máme pramen hudby. Žákovi a jejich Skupina Stará almara!
Porádají koncerty, píší, vydávají hudební CD. Nějak jsem na ně zapomněl a omlouvám se. Trochu to napravím odkazem na jejich web stránky:
http://www.martinzak.cz/almara.htm
 

Komentáře:
Z oblasti kultury se dá započítat kromě výše zmíněného literárního díla i řada v Naději vydaných hudebních CD a k tomu spousta literatury, zabývající se muzikou.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]