19. dubna 2016

Co nám to zase páni chystají?



Dávno již tomu, co jsme zřeli ne na milou tvář babičky, ale na televizi s analogově přenášeným obrazem. To vzrušení, když jsme v létě místo na vysílání z Prahy koukali na obraz z Moskvy nebo z Říma. Tehdy totiž každý televizní vysilač musel mít svůj samostatný kanál. Aby se vzájemně nerušily, muselo se vše naplánovat tak, aby na stejném kanálu (kmitočtu) vysílaly stanice velmi daleko od sebe. Jenže v létě, díky silnějšímu slunečnímu záření, se televizní vlny šířily mnohem dál a ta způsobovalo v podvečer zmíněný efekt. A to nepíšu o tom, že analogovému signálu vadily i odrazy od terénu, takže aby se zabránilo duchům na obrazovce, musely se používat dlouhé směrové antény, které duchy poněkud eliminovaly.
Pak se přešlo na vysílání digitální. Obraz byl lepší, bez duchů a hlavně se na jednom kmitočtu mohlo vysílat několik různých kanálů. Pro pozemní vysílání, přijímané anténou, jsme měli systém s názvem DBV-T, pro přenos z družice systém DBV-S a pro kabelové rozvody systém DBV-C.
A už se na nás valí něco nového. Noviny jsou plné hrůzných informací, že budeme muset současné televizory vyhodit a koupit si jiné, nové. Tak o co vlastně jde? Konference v Ženevě rozhodla o vyčlenění pásma 700 MHz (kanály 49 až 60) pro mobilní internet na úkor televizního vysílání.
Mluví se o změně systému na DBV-T2. V roce 2021, tedy za pouhých šest let, by mělo v České republice skončit pozemní televizní vysílání v normě DVB-T. Nahrazeno bude normou DVB-T2 s kompresí H.265 zvanou též HEVC (High Efficiency Video Coding). DVB-T2 je proti DVB-T datově o třetinu úspornější, ve variantě HEVC je ještě skromnější.
 Stávající zařízení, které jsou schopny přijímat DVB-T nejsou skutečně kompatibilní (nejsou schopné) přijímat DVB-T2. I když najdete vyprávění o tom, že už jsou na trhu televizory pro systém DBV.T2, tak pozor, pokud výslovně není v návodu uvedena podpora DVB-T2 + HEVC, tak zařízení není schopno přijímat toto vysílání. Televize s DVB-T2 bez podpory HEVC Vám bude k ničemu, protože sice multiplex naladíte, ale u žádného kanálu vám nepůjde obraz. HEVC je velmi efektivní kódování, které může nabídnout lepší kvalitu obrazu při stejném datovém toku nebo stejnou kvalitu obrazu při datovém toku nižším.

Jednoduše řečeno, změna z DVB-T na DVB-T2 neznamená nic jiného, než že se do stejného kanálu pustí více dat. Bohužel, set-top-box pro DVB-T nedokáže tyto data zpracovat a proto je nutné koupit nový set-top-box. Ještě horší je to v případě televize s integrovaným DVB-T tunerem. V tomto případě je jedno jestli televize umí HD vysílání nebo ne. V každém případě je nutné pořídit set-top-box nebo vyměnit televizi. Integrovaný DVB-T tuner již použít nepůjde. Zajímat se o nový set-top-box se doporučuje i uživatelům satelitního příjmu, protože nikdy nevíte, zda vás rostoucí poplatky operátorů časem nevyženou zpět k bezplatnému pozemnímu příjmu na vlastní anténu.

To vše platí pro ty, co přijímají v současnosti pozemní vysílání, tedy na anténu. Ti, co mají připojení kabelové, mohou být zatím v klidu, protože pásmo, přenášené po kabelu dotčeno nebude. Ti, co přijímají signál ze satelitu a mají televizor pro HD, mohou být bez starostí, protože jejich tuner už dovede i novou variantu přenosu pro satelitní vysílání, tj. DBV-S2.

Komentáře:
No, já si právě kvůli tomuto přechodu na nový formát digitální TV před časem pořídil novou televizi. Původně jsem si chtěl koupit jen set top box, ale řekl jsem si když už, tak už. A myslím si, že jsem dobře udělal. Televize má mnohem hezčí obraz, než ta stará a hlavně i pár vychytávek navíc. Hodně se mi líbí například ta nabídka, která jde u některých programů zpřístupnit přes červené tlačítko. Hlavně Prima a ČT přes toto nabízí celkem velké množství programů, na které se člověk může kdykoliv podívat. To u "starého" DVB-T tuším nešlo.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]