6. května 2016

Pivo je nejen na pití



Pivo má i jiné užitečné vlastnosti než je zahánění žízně (včetně dodání potřebných solí organismu) a vytváření pohody u stolu v hospodě (pokud ovšem někdo nezačne o politice).
Pivo nachází uplatnění i v domácnosti, na  což bychom měli naše životní družky upozornit. Že se dá na pivu připravit řada chutných jídel je celkem známo, ale  zkusím upozornit na další využití.

1. Pivo vrátí zašlý lesk vašim prstenům a různým zlatým šperkům. Pivo nalijemedo misky a zlaté šperky do něj asi na hodinu vložte. Pak je vyjměte, opláchněte a jemně vyleštěte suchým hadříkem.
2. Jistě znáte maličké dotěrné mušky, které objeví hned, jakmile někde necháte ležet rozkrájené nebo již naměklé  ovoce. Stačí na kuchyňskou linku umístit malou nádobku s pivem. Tu překryjte či potravinovou fólií. Do ní udělejte vidličkou malé dírky. Mušky vůně piva naláká, ale zpět už  nevylezou. I opilec těžko hledá cestu domů.
3. Použití piva na uvolnění "nepovolitelných" šroubů sice překvapí, ale funguje to. Kyseliny v pivu pomohou rozpustit rez, která vám brání v jejich povolení. Nakapejte pivo přímo na šroub a počkejte několik minut.
4. Pivo dokáže místo chemického čistidla odstranit i skvrny. Když někdo vylije čaj nebo kávu na oblečení, koberec či třeba čalounění, polijte skvrnu pivem. Nechte pivo na chvíli působit a pak skvrnu vytřete čistým hadříkem. Nakonec místo dobře vymyjte mýdlem a vodou.
5. Pivo vrátí barvu a lesk dřevěnému nábytku.  Nábytek přetřete měkkým hadříkem namočeným do piva. To pomůže obnovit ztracený lesk a barvu. Nábytek z dubového dřeva bude vypadat jako nový, potřete-li jej "leštěnkou" připravenou smícháním sklenky piva s přibližně třemi lžičkami cukru. Nakonec povrch přeleštěte suchým hadříkem.
6. Pokud chcete, aby měly vaše pokojové květiny lesklé listy, přidejte pivo do vody, kterou květinám rosíte listy, budou pak krásně lesklé. Zapomenuté zvětralé pivo nevylévejte, rozřeďte ho s vodou a použijte ho jako hnojivo při zalévání květin.
7. Celkem známé je, že dodá lesk vlasům.. Nalijte malou sklenici dokastrolku a na mírném ohni ho přiveďte k varu. Tak odstraníte alkohol, který by mohl vaše vlasy vysušit. Nechte pivo vychladnout a pak ho smíchejte s šálkem vašeho oblíbeného šamponu. Vzniklý elixír pak použijte na mytí vlasů jako obvykle.
8. Protože pivo obsahuje kyseliny, je skvělým zkřehčovačem pro tužší maso. Výhodou je, že na rozdíl od vína a octa nijak nezmění chuť masa. Stačí ho do něj jen naložit a nechat marinovat v lednici po dobu několika hodin, nebo ještě lépe přes noc.
9.  No a pro nás chalupáře je pivo vhodné i pro likvidaci slimáků na zahradě.  Připravte jim past.
Do země zapusťte plastový kelímek, nejlépe blízko rostlin, které potřebujete ochránit. Ale tak, aby kelímek nebyl v úrovni půdy. Měl by  přečnívat nad úroveň terénu, protože jinak by do něj napadali i užiteční živočichové. Do poloviny kelímek naplňte pivem a ráno past zkontrolujte. Velmi pravděpodobně v ní najdete hordu opilých slimáků. 

A když jsme u těch slimáků, tak takhle lezou tři slimáci po zahradě a najednou jeden vybouchne. Ti zbylí začnou mávat tykadélky a jeden povídá: „To asi byl muslimák.“

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]