19. října 2016

Chalupáři, chalupářky a telefon



Vypozoroval jsem, že kamarádům chalupářům stačí se v partě sejít v létě třikrát a v zimě i jen dvakrát za týden, aby si vyměnili nově nabyté informace a poradili se o svých problémech. Telefon je jen doplňkové zařízení pro mimořádné události (jako že na to pivo z vážných důvodů nepřijdu). 

V zásadě prý existují dva typy hovorů. Ten první je stručný a vesměs jde o hovor mezi dvěma muži nebo mužem a ženou. Jedná se spíše o „běžné hlášení“. Většinou se s takovými hovory vejdete do minuty.

U žen chalupářek je to jiné. Skoro nechápu, jak mohly žít bet mobilních telefonů a dobu předtelefonní si představit neumím vůbec.  Z oficiálního průzkumu vyplynulo, že ženy v telefonování skutečně vedou a provolají o třetinu více času než muži. Ženy si rády povídají a vyměňují zprávy a těch se nahromadí už za jeden den tolik, že si to musí mezi sebou vyříkat.

I když jen volají kamarádce, která bydlí přes ulici, není problém, aby hovor přesáhl i hodinu!, „Kamarádka bydlí přes ulici, klidně na sebe můžeme houknout z okna a potkat se venku, ale my už jsme tak zkrátka zvyklé. Volám jí, co bylo u dětí ve školce, co je nového a tak. Klidně několikrát denně,“ zněla jedna z odpovědí. Výjimkou prý nejsou ani telefonní hovory mezi kamarádkami, které se týž den spolu seděly na kafi.

 
"Nedokážu si vysvětlit, proč moje přítelkyně dvě hodiny telefonuje s kamarádkou, kterou viděla před dvěma dny. Vždyť se obě stihly akorát dvakrát vyspat a strávit dva dny v práci?" kroutí hlavou nad oblíbeným ženským zvykem jeden z mužů. Muži tohle mají zkrátka nastavené úplně jinak. Raději svým kamarádům napíšou krátkou esemesku a všechno pak proberou nad pivem osobně. Ovšem i v nich hrají prim ženy, měsíčně se proťukají k počtu 98, muži jim však se svými 76 esemeskami slušně konkurují.



V době předmobilní jsme v Trávníku měli spojení radiotelefonní. Mezi chalupami bylo spojení pomocí občanských radiostanic. I tam se lišila délka relace mezi pánem a paní chalupy. Toto spojení se postupně vytrácí, není nad intimitu hovoru mezi dvěma mobily.

I internetové mailování zůstává doménou pánů, v naší chalupářské obci jsou jen dvě chalupářky, které se internetu a tedy i mailování věnují. Ovšem na Skype to už je jiná, když jim to manžel nastaví a propojí, pak se hovor Trávník - Vancouver v Kanadě protáhne i na hodinu a půl. Z Vancouveru si s námi skajpuje ovšem i jeden výřečný chalupář-emigrant.Ten je námi pardonován.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]