30. října 2016

Chalupáři odjíždějí ...



Poslední vytrvalí chalupáři-důchodci zazimovali chalupy a odjeli do Prahy. Ale někteří už slibují, že se na víkendy vrátí, protože letos na rozdíl od jiných let listí skutečně spadne až v listopadu.  A chalupářky - zahrádkářky chtějí mít pod sněhem trávu čistou. Pokud se pamatuji, tak před řadou let jsme taky hrabali listí až při vánočním pobytu, na štěstí byly tehdy Vánoce teplé a hrabání nebylo problémem.


Ono taková chalupa dá zabrat, jak povídala jedna babka:

Jen si pořiď chalupu,

hned máš zadel v kalupu.


I když máme v Trávníku a Naději desítky trvalých obyvatel, není to dost pro naši hospůdku U Nadějě. Když odjedou i ti poslední vytrvalci, tak v týdnu se v hospůdce schází jen tvrdé jádro chalupářů a těch je, co by na dvou rukou spočítal. Že takový výdělek na provoz našeho penzionu nestačí, je očividné. A pokud k tomu připočteme náklad na elektronické účtování, povinné od letošního prosince, není vyloučeno, že si budeme brát Babišovo jméno do úst, když se nebudeme mít kde sejít.
 I v našem okolí se situace v pohostinství zhoršila. V Trávníku už řadu let není v provozu penzion Na zámečku. Penzion U Naděje je v porovnání s bývalou starou hospodou u silnice přece jen trochu zastrčený a ti, co jedou po silnici ze Cvikova do Mařenic, většinou neodbočí. Na turisticky a cyklisticky frekventovaném místě v Hamru vznikla nová hospůdka. Ovšem v Mařenicích bývaly hospody čtyři, ale U Mačety a U plukovnice jsou už řadu let zavřené. Na Krompachu prý teď končí restaurace Na vyhlídce,  kousek vedle je ale v provozu restaurace Na hřebenovce. O vyhořelé restauraci proti zámečku v Krompachu se povídá, že má nového majitele a bude opravena. Před dvěma či třemi roky zanikla Stará hospoda na křižovatce v Dolní Světlé, zato  na konci vesnice směrem na německé hranice vznikla  nová restaurace U nás. Tato blízkost pomáhá hospůdkám jak v Krompachu tak i v Horní a Dolní Světlé, protože pro naše sousedy je kurz EURO - Kč velmi výhodný. A,  jak jsme viděli na vývěsce, i zastupitelstvo obce Kunratice hledá nájemce pro místní hospodu.  

Vloni skončily lyžařské vleky na Luži, letos e objevuje problém s restauracemi.  Pro zimní sezónu jsou tedy vyhlídky na posezení u piva nepříliš růžové.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]