7. prosince 2016

Brýle, naslouchátka a řízení auta



Mnoho z nás musí ve vyšším věku používat brýle na čtení a někdy vám lékař předepíše brýle i na televizi nebo někomu i na řízení auta. Někdo zase musí používat naslouchátko. Bývá to zapsáno ve zdravotním osvědčení. Ovšem Evropská byrokratická unie se plete i do tohoto.

Podle celkem již staré vyhlášky 31/2001 Sb. musí být v každém řidičském průkazu uvedeny tzv. harmonizační kódy. Ty slouží k označení některých omezení, která se týkají držitele řidičského průkazu. Jejich zavedení bylo požadavkem Evropské Unie, která chtěla sjednotit vzhled všech řidičských průkazů. Cílem bylo udělat je přehlednější a srozumitelnější pro všechny – jak pro řidiče, tak především pro dopravní policisty.

Podle tohoto kódu se rozezná, zda řidič netrpí žádným zrakovým (harmonizační kód začíná číslicemi 01), sluchovým (02) či pohybovým postižením (03), které by jej mohlo omezovat při řízení automobilu.   Z kódu pak silniční kontrola pozná, že řidič má předepsané dioptrické brýle (harmonizační kód 01.01) nebo smí používat při jízdě automobilu pouze kontaktní čočky (01.02), jestli používá naslouchátko pouze pro jedno ucho (02.01) nebo pro obě uši (02.02) atd.

Pokud u někoho dojde ke změně a kód ještě zapsán neměl, musí si požádat o vydání nového řidičáku (do toho plastového se změna udělat nedá). Žádost musí doložit průkazem totožnosti a posudkem od lékaře, kde je zdravotní omezení uvedeno.


Ty pravidelné prohlídky na zdravotní osvědčení jsou celkem známé, jen nedávno došlo ke změně a první povinná prohlídka je až v 65 letech (pak v 68 a potom už každé dva roky).  Když se pracuje do důchodu déle, tak se taky lékařská kontrola posunula.  


Jinde to ale mají policajti ještě těžší a žádné harmonizační kódy jim moc nepomohou (viz foto).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]