31. března 2017

Při placení jsme pod kontrolou



Protože pan ministr financí prohlásil že „všetci kradnú“, zavedla se elektronická kontrola tržeb. A řada politiků spustila lamentace, jak se tím ubližuje malým podnikatelům.  Už to pár měsíců běží, tak jaké jsou výsledky? Pan ministr jásá, že se už před vánoci zvýšil objem odvedeného DPH, statistici tvrdí skepticky, že to není pravda a že to maximálně mohly ovlivnit větší vánoční útraty.


No a tak jsem začal sbírat vlastní zkušenosti.

V jedné hospodě v Praze, kde jsme považováni za pravidelné štamgasty, stále platíme i nadále hotově z ručky do ručky na základě součtu tužkou na bločku papíru.

V další (velké a moderní) restauraci jsme dostali vytištěnou účtenku s nadpisem PŘEDÚČET. A dočetl jsem se o tom na webu  toto:

Jedním z triků jak teoreticky EET obejít je vydávání tzv. předúčtů. Chcete platit, číšník přijde s předúčtem, vy zaplatíte a on si pro konečný účet „jen“ zaběhne k pokladně. Pokud se vzdálíte, nemusí tržbu zaevidovat, pokud si počkáte, účet se všemi zákonnými náležitostmi přinese…

Ovšem co se děje, když nepočkáte??



Podle vyhlášky máte dostat účtenku s cenou, doplněnou řadou šifer.


Normální je, že se na účtence objeví značka: BKP s řadou znaků. To je kód provozovny, kterým se dotyčný účet přihlašuje do systému EET. Pak tam je označka FIK, zase následovaná řadou znaků. To je potvrzení, že účet byl v EET zaregistrován.

Ale občas se mi stalo, že účtenka  blok znaků FIK neměla, ale objevila se tam značka PKP, následovaná několika řádky číslic a písmen. Neznamená to, že jste se spojili na polské železnice (Polskie Koleje Paňstwowe), ale:

Dlouhá účtenka, na které nejvíce místa zabírá kód PKP, znamená, že vaše platba nedošla na servery Finanční správy. Jde o Podpisový kód poplatníka, který má více než 300 znaků. Takže účtenka s dlouhým kódem nebyla na servery Finanční správy online doručena a ověřena, pokladna tedy včas nezískala Fiskální identifikační kód (FIK) – nepřišla odezva, vzájemné spojení se neuskutečnilo.

Podnikatel pak musí údaje znovu do 48 hodin zaslat, údajně se to stane automaticky po obnovení spojení. Prý existuje úprava programu, která dodatečně takové účtenky z pokladny vymaže a … ty můj kvítku medový, nikdo se nic nedoví….



Pak tu máme stánky s pitím a jídlem. Pokud nemají stoly a židle budou se prý do EET přihlašovat až od 1. března 2018.

Daňoví  kontroloři asi spočítat stoly a židle nestíhají, protože i v hospodské samoobsluze jsem taky už  dostal účtenku bez EET.



No a co říci závěrem? Myšlenku, že na chudý lidi muší být přísnost, znala už babička Boženy Němcové.  Taky se nám říká, že evidence tržeb je běžná i na „vyspělém západě“.  Myslím si, že to šlo řešit i bez on-line internetového propojení na vyhodnocovací centrálu, protože skutečně to internetové spojení není všude rychlé a spolehlivé. A proto taky na tom západě jim stačí elektronická pokladna s tiskárnou účtenek, která spolehlivě transakce uloží do paměti, odkud se mohou hromadně předávat k evidenci.

Švindlovat se dá samozřejmě se vším, je to pak o výchově k poctivosti. Jak vzpomíná jeden kamarád chalupář – při návštěvě u známých v Dánsku hostitelka zjistila, že jí nejde elektrická trouba a řekla, že si to skočí upéci k sousedům do vedlejšího domečku. Ti prý sice nejsou doma, ale mají odemčeno. Na dotaz kamaráda, kdy se sousedi vrátí, se dozvěděl, že asi za dva týdny, jsou na dovolené v Karibiku.

No ale už tam kamarádi dlouho nebyli a mezitím tam přišli chudáci imigranti, tak nevím …



A ještě jsem se na jednom webu dočetl čísi informaci  o věci, o které se diskutovalo i mezi zdejšími chalupáři:

V mé vísce už existují tři kluby – osadní, hasičský a přátelská garáž. Tam mimochodem dojíždí i řezník z poza řeky, zelinář a pekař. Každý tam máme tašku, stačí jen zavolat. Když jsem tam byl naposledy, u garážové hospůdky už stál přístavek cca 2/3 garáže, kde jsou vitríny ze zrušeného obchůdku, mrazák, lednice apod. Navíc jsem tam za relativně malý peníz koupil od místních myslivců plecko z divočáka. Já slíbil, že dodám med. Vstup pouze na ohlášení. Mimochodem, vypadá to tam hezčí než v bývalém krámku. Vstup pouze hospodou. Kdo nezná, bez povšimnutí míjí. Možná, že je to cesta ke skutečně tržnímu hospodářství, Babišovi navzdory.
A byl k tomu tam byl i komentář někoho jiného:

Někdy počátkem týdne jsem slyšel v rádiu, jak tvrdá pěst ministerstva financí zatočí s tzv. kluby. Pravda, budou moci existovat, ale budou se muset registrovat a být neziskové, jinak §251 Tr.z.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]