13. srpna 2017

Buď máme vody málo nebo moc

Ta příroda se člověku nezavděčí.



Minulý týden to vypadalom že je vody dost, neb často pršelo (i když na posezení u sudu se udělalo hezky).. Ale ještě před pár dny všichni bědovali jak je období sucha a vláda vyhlašovala akci „dešťovka“ (ne žížala, ale schraňování dešťové vody, aby nám neodtékala za hranice.
Psal jsem už několikrát o problémech s vodou (o její ceně, o šetření a zpomalování jejího odtoku - například v květnu 2016).
A ještě je nám vysvětlováno, že musíme rozlišovat vodu na pití a na to ostatní. /­­­­To už je vážnější. A když nám do toho orgán z České Lípy vyhlásí zákaz nabírání vody z potoků a říček na zalévání, tak máme kalamitu.
No a už je z toho kšeft. V posledních dnech se objevily inzeráty, které nabízejí dodávku a instalaci plastových podzemních nádrží na dešťovou vodu, že kterých si můžete pumpovat vodu na splachování záchodů, na zalévání a ledacos jiného. Do těch nádrží se svádí voda z okapů nebo pevných ploch kolem domků (ovšem přes filtry, které nepropustí nečistoty). Pod zemí nádrže musí být, aby nezamrzaly a bylo je možné užívat po celý rok.  Pro případ přílišného přítoku dešťové vody musí být nádrž vybavena i přepadem s trativodem.
Na připojeném obrázku je schematicky taková nádrž vyobrazena, lze ovšem předpokládat, že pro běžného chalupáře to není finančně dostupné řešení.
Dešťová voda, vzniklá odpařováním, by měla být chemicky čistá. Pamatujeme se ovšem na kyselé deště.  V atmosféře totiž dochází ke kontaktu odpařené vody s různými chemickými látkami. Ovšem kvalita srážkových vod je naprosto vyhovující pro splachování WC, praní prádla nebo zálivku.
Dnes už jsou skoro u každé chalupy sudy, do kterých svádíme vodu z okapů a pak s ní zaléváme. Někteří kutilové mají dokonce nainstalovány sudové kaskády.  Pro případ průtrží mračen je dobré mít sud opatřený přepadem (odtokovou rourou), aby při přetečení voda ze sudu necákala na stěnu domu (na to se naše manželky tváří nevrle). Dešťová voda je na zálivku nejvhodnější, protože na rozdíl od pitné není chlorovaná. Některé rostliny prý chlorovanou pitnou vodu vůbec nerady (prý rododendrony nebo třeba kanadské borůvky).
Nejlépe jsou na tom ti, kterým po pozemku teče porok. Je dobré si na něm zřídit rybníček nebo alespoň do potoka instalovat starou vaničku, odkud můžeme odebírat vodu na zalévání. Vzpomínám, že v Praze za Stromovkou u tak zvané Malé říčky (rameno Vltavy) byla zahrádkářská kolonie a že z plotů vedla do vody roura a majitelé zahrádek si pumpovali elektrickým čerpadlem vodu na zalévání.

Komentáře:
My máme u našeho domu nádrž na dešťovou vodu. Je škoda, když voda z okapů jen tak odtéká pryč, když může skvěle posloužit. Na zalévání není lepší voda než právě dešťová :-) . Letos to je super, jak hodně prší, tak máme pořád v nádrži vodu :-) . Manžel k ní i přidělal hydrostatický digitální hladinoměr , takže máme přehled o tom, jestli v ní je voda.
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]