30. října 2017

Prošla nám přes republiku vichřice



Na neděli 29.10. byla pro ČR avizovaná vichřice, přicházela ze západu a dostala tam jméno Herwart. Předpověď se splnila a v republice byly stovky polámaných stromů, byl zastavený provoz i na hlavních železničních tratích a půl milionu domácností bylo  v neděli bez proudu.
U nás (Trávník a Naděje)  se to projevilo dopoledním mnohahodinovým  výpadkem elektřiny, který byl pak následován během odpoledne řadou krátkých výpadků. Doufejme, že to bohaté zásoby v mrazácích vydržely. Během výpadku prý byla uzavřena řada prodejen v okolí, výjimkou byl Kaufland v Novém Boru, který pý má vlastní záložní zdroj elektřiny. Vichřice tedy  nebrala ohled ani na povinnost  obchodníků vydávat účtenky a hlásit to přes EET!
Rodiny, které odjížděly z chalup domů během nedělního odpoledne, viděly na silnicích popadané, ale již odklizené stromy (například v zatáčce s křížkem směrem na Cvikov). Až do pondělí  nebyla v provozu železniční trať z České Lípy do Liberce.
Problémy přímo v České Lípě jsou shrnuty v připojené novinové zprávě:
V České Lípě v Libereckém kraji uzavřeli hasiči část centra města. Neprůjezdná je tak například Mariánská ulice, která spojuje historické centrum s hlavním silničním průtahem na Nový Bor a Prahu. Uzavřena je i část městského parku. Tisíce domácností je bez elektřiny.

Vichr byl doprovázen  lijáky, ale i modrou oblohou. Na dokreslení připojuji záznam stavu průtoku Boberským potokem (ve Cvikově je vodočet umístěn u ordinace zvěrolékaře Mohyly) a mapku se zaznamenanými rychlosti větru (v jednom měřeném okamžiku vneděli dopoledne).
 
Jaké jsou škody v lesích okolo zatím nevím, ale podle informací od  místních jsou hlavně ulámané větve.  Ta pohroma tedy nebyla taková  jako v květnu2010, kdy se ovšem jednalo o místní tornádo, které vyvracelo celé plochy lesního porostu.
A na závěr jedna fotka z České Lípy z ulice, kterou se zajíždí k autobusovému nádraží.

Komentáře:
Dobrý večer, to jim ten plot tam spadl zas?
 
No jako chápu, že to není nic příjemného. A těch vichřic je čím dál tím víc. Nemyslím teď zrovna tornádo na Moravě. Ale i takových těch lokálních větrů. ;-) My jsme třeba nedávno museli shánět náhradní zdroj elektřiny, protože prostě zničeho nic začalo foukat a najednou vypli na den elektřinu. A teď doma máte dvě děti, musíte prát, vařit... Labůžo. ;-)
 
Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]