22. října 2017

Zle, matičko, zle, kanci už jsou zde



Asi před rokem nebo dvěma pořádali držitelé místní honitby podzimní hon. Nějak toho moc neulovili, ale alespoň se poveselili v místní osvěžovně.

Vloni jsme konstatovali, že divoká prasata rozryla louku (i travnatou cestu) ke Knesplově bráně nad Trávníkem. Letos v létě si stádečko trouflo i na neoplocené pozemky v horní části Trávníka. Rozrytí nebylo velké, ale zjistili jsme, že odrytý drn i přes zatlačení do vyryté země vesměs uschne. Snímek dokladuje malý rozsah škod.
 Ovšem nyní na podzim se prasata osmělila a začala řádit i na pozemcích dole u silnice! Druhý obrázek dokladuje, že si to jejich počínání moc nezadá s podzimní orbou. Je možné, že je přilákala padající jablka a při té příležitosti se koukla i co je dobrého pod trávou.




Rady, co si počít, se různí. Od návrhu posypat pozemek bouchacími kuličkami až po propašování nějakého kance ze Zlínska, který je nakažený africkým morem.

O tom jsme četli v létě. Jedná se o vysoce nakažlivé onemocnění, vedoucí k úhynu jak divokých tak domácích prasat. Na Zlínsku se proto vymezilo rozsáhlé území, kde se měly zachytit nakažená divoká prasata, aby se mor nepřenesl do dalších míst republiky. Pak myslivci, posílení policejními odstřelovači, měli za úkol stáda v tomto území zlikvidovat. Teď se už o výsledku tolik nepíše, s ohledem na volby se tisk věnuje jiným tvorům. Proč se ten mor objevil zrovna na Zlínsku, se nějak neví (prý pochází z Polska, ale mezi Zlínskem a Polskem je dost velký prostor bez nákazy).  Ovšem jestli tam někomu divoká prasata zryla tak pozemky jako v současnosti u nás, tak bych se ani nedivil, že se jich pokusil zbavit propašováním nějaké nakažené svině.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]