4. ledna 2018

A máme nový rok



Několik z nás bylo na chalupách už před Štědrým dnem, To ještě ležel sníh a bylo ho skoro 25 cm. Ovšem teplota byla nad nulou a tak na Štědrý den už z něj zbyly jen ostrůvky ve stínu. Před Vánoci jsme se ještě podívali na trávnický hřbitůvek a vzpoměli na některé z  chalupářů, kteří již odešli.

Většina chalupářů dorazila po svátkách 27. prosince a tak se tradiční „pochod“ hospodami Lužických hor mohl konat. Již jsem zmiňoval, že dnes už jde o kombinaci jízdy autobusy a  pochodu  pěšky. Bylo kolem nuly a tak se dalo jít bez šlapání v blátě. Na úseku cesty z Valů do Dolní Světlé po hranicích dokonce ještě leželo pár cm sněhu. Kromě naší party 14 turistů, byla restaurace Na hřebenovce obsazena pouze Němci  (taky bychom chodili do Německa, kdyby to tam v hospodách bylo levněji než u nás).

Kolem Silvestra panovala nejistota, prtože paní hostinská byla od svátků v nemocnici. Nakonec se den před Silvestrem vrátila a tak se Silvestr koal v jakémsi klubovním duchu, protože tam bylo jen asi 20 nás chalupářů. Konala se tradiční tombola a před půlnocí se konala jakási aukce, kdy se vyvolavatel pokoušel udat do některé chalupy imigrantku Ajšu (v burce),která „byla v rámci kvót přidělena do naší vesnice“. Po tradičním půlnočním přípitku a rachejtlích se chvíli tancovalo, ale kolem druhé byli poslední vytrvalci již ve svých postýlkách.


Na Nový rok proběhlo tradiční opékání buřtů a vaření grogu na Milštejně za poměrně hojné účasti. Většina chalupářů odjela 2. ledna do Prahy a tak jen pár posledníchchalupářů bylo zaskočeno vydatným sněžením ráno 3. ledna, kdy na silnicích od Cvikova přes Svor k Novému Boru vznikla obvyklá kalamita s klouzajícími kamiony. Prý  se ale už  k nám žene teplá vlna a tak za pár dní už zase  zbydou jen ostrůvky sněhu u lesa.


Den se už prodlužuje a tak ještě pár vánic a … přijde jaro, přijde.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]