28. ledna 2018

Dnes o všeličems



Před časem jsem psal o dronech – český výraz pro bezpilotní  miniletadla či minivrtulníky nemáme. Je  zajímavé, že naši předci dovedli pro novinky vymyslet docela libozvučné názvy jako třeba rozhlas. A tak se ůžete podívat na obrázek z kamery na dronu. Poznáte co vyfotografovala?

Pro porovnání přidávám obrázek stejných míst  z webu mapy česko, udělaný leteckou fotografií.


Se sněhem to zatím kolem našich chalup není moc valné. Už od prosince několikrát napadl (až dvacet centimetrů), hned se však oteplilo a buď slezl nebo mokrý slehl. Kde ty „loňské“ sněhy jsou, kdy jsme běhali na běžkách kolem hranic až k Šébru a zpět nebo jezdili na už neexistující sjezdovky na Luži. Ještě, že se změnily poměry a ačkoliv  my jsme s našimi dětmi byli tehdy o pololetkách v Česku (to bývalo sněhu dost) a dnes tyto naše děti se svými dětmi mohou jezdit na pololetky do Rakouska, kde ještě sníh padá.


Ten nedostatek sněhu (a taky to, že roky přibývají) působí, že i na chalupy se v zimě jezdí míň (vzpomínám, že ovšem naši rodičové měli chalupy zazimované až do jara). A tak i v naší osvěžovně se schází jen pevné jádro našich zapadlých vlastenců, co jsou na chalupách natrvalo a ti se vejdou k jednomu stolu. A musíme teď držet palce naší paní šenkýřce, která zřejmě půjde na operaci s kyčlí a tak naše osvěžovna bude asi na pár neděl zatvorená.  Ostatně několik z nás už takovou operaci podstoupilo a po rehabilitaci a pár týdnech s berličkou už běhají jak čečetky (jak se staročesky říkalo).
  Někteří z nás, co šli s dobou a mají nové protivloupací alarmy s hlášením po telefonu, konstatovali, že poměrně často dostávají hlášení „elektrická síť vypadla“ a "elektrická síť naběhla“. Ten výpadek je většinou jen minutový. Zdá se mi, že je to v důsledku silných větrů, kdy na vedení dojde ke zkratu, ale dohlížecí elektronika okamžitě celou oblast vypne dříve, než by došlo k výboji a přepálení drátů. Pokud zkrat netrvá, dohled zase napájení obnoví. Kdyby někdo o tom chtěl vědět více, najde vysvětlení na webu – v dopise ČEZ



No a snad ještě zmínku, že MÚ Cvikov a osobně pan starosta, dodržel slovo a nálet podél cesty od bývalého konzumu do horního Trávníka je vysekán až u země, takže konečně jedna z lamp osvětlení plní svoji funkci.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]