17. ledna 2018

Smutná historie



Před časem náš spolek oslovil historik M. Pulec s dotazem, zda někdo z pamětníků neví o události v našem okolí v r. 1955. Poptávali jsme se, ale bez výsledku. Proto se o tom zmíním na blogu, jestli se náhodou někdo nerozpomene.


V katastru  obce Nová Huť byl v dubnu 1955  zastřelen agent-chodec, kterého sledovala hlídka pohraničníků od hranic. Zastřelený prý měl u sebe falešné doklady na jméno Rudolf Valtera, ale byl pak identifikován jako nějaký Bedřich  Lorenz z Varnsdorfu.   Pohraničníci, kteří akci provedli, prý už nežijí.  Pan historik prý se někde doslechl, ze zastřelený byl snad pohřben do staré německé hrobky na hřbitově v Trávníku. Jeho pátrání v našem okolí žádnou stopu neobjevilo.

Písmák pan Pavýza z Dolní Světlé  je již po smrti a asi jen ten by byl býval schopen něco vypátrat. My jsme se, jak jsem se zmínil, poptávali u několika starších chalupářů u nás, ale stopa žádná.




Záznam o incidentu  jsem dohledal na web stránkách zelezna-opona.cz, kde se uvádí – zastřelený Rudolf V., věk 31 let, přechod hranic z východní zóny Německa, r. 1955, úmrtí střelbou pohraničníků. Skutečné jméno, které uvádí historik Pulec, zde uvedeno není.



Kdyby si někdo z čtenářů na takový incident vzpomněl, budeme rádi, pokud se nám ozve.

DODATEK
Stalo se, ozval se nám čtenář z Juliovky a upozornil, že zmiňovaný historik pan Pulec již v r. 2016 uveřejnil ve Sborníku archivu bezpečnostních složek č. 14 podrobný článek o popisované uadálosti, o tom se náš spolek ovšem  již nedozvěděl.
Pro naši informaci postačí to, co jsem uvedl výše. Ze zánamů tehdejší StB vyplývá, že zastřelený agent byl součástí jakési špionážní sítě, kterou StB odhalilo a její  účastníci se v r. 1956 dostali před soud. Je až s podivem, že v tomto případě špionáže nebyl vynesen žádný trest smrti, ale jen tresty vězení.  Ve článku sice historik Pulec uvádí, že našel svědka, který o pohřbu na trávnickém hřbitově věděl, ale z našeho poptávání se zdá, že se jednalo o nedorozumění - o jinou záležitost v jiné době.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]