14. února 2018

Letiště



V minulých letech jsme se  v létě občas vypravili s dětmi na bývalé letiště v Hradčanech, aby si tam děti mohly v klidu zajezdit na kolech. Tak možná čtenáře zaujme krapet historie tohoto letiště.

Plán na zřízení letiště vnikl v době ohrožení naší republiky nacisty v r. 1938. Kromě výstavby pásma betonových bunkrů vzniklo i letiště v Hradčanech. A ještě před obsazením pohraničí Němci se z upravené travnaté plochy létalo.

Pak až do r. 1945 kraloval na letišti Wehrmacht. Po osvobození začala na letišti výstavba. Byly zde stíhačky a celá letka větroňů a kluzáků. V r. 1954 byla dokončena výstavba betonové přistávací dráhy a byly zde umístěny tryskové stíhačky MiG15. Dráha má délku 3 km.
 

V srpnu 1968 zde jako první přistál vrtulník sovětské armády s rádiovým vybavením, ze kterého se pak řídilo přistávání dalších sovětských letadel. Česká armáda následně musela letiště opustit a Sověti zde uskutečnili rozsáhlou výstavbu (betonové bunkry pro letadla, podzemní sklady leteckého benzinu, řídicí věž – dnes je již zbořená, podzemní velín, bytovky a dva zvláště utajené podzemní sklady, pravděpodobně pro atomové hlavice raket). Průběžně zde bylo přes 30 vrtulníků a 44 stíhaček MiG21.
  Přistávala zde i velkoletadla Antonov. Protože kolem letiště vedla silnice z Mnichova Hradiště do Mimoně (tehdy označená „Průjezd povolen jen pro občany ČSSR“), občas jsme při průjezdu mohli pozorovat přistávání. Jednou se nad námi převalil právě i ten obrovský Antonov.

Po odchodu Střední skupiny sovětských vojsk se letiště naší armádě již nevrátilo. Občas proskočily pověsti o možnosti, zřídit zde civilní letiště pro nákladní dopravu, ale skutek utek. Jednou nebo dvakrát se tu konaly big-beatové festivaly nebo srazy pro tunning aut. Občas zde trénují soukromníci s ultralighty nebo drony. Prý se tu natáčely i scény do filmů. 



Jinak areál chátrá, ale jeho zbytky jsou stále atraktivní pro zvědavce. Pokud se tam vypravíte, zastavte se na oběd v restauraci U zlaté lípy /u odbočky na Noviny pod Ralskem). Dobře a rychle se tam za rozumné ceny najíte ve velmi příjemném prostředí.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]