6. února 2018

Sousedi se činí



Občas se závistivě začteme do Krompašských rozhledů, které najdete na internetu a které vydává spolek Sdružení pro Krompach.

Jednak tam bývají rozsáhlé vzpomínky pamětníků poválečného osídlování, ale hlavně jejich aktivita je obdivuhodná. Pravidelně pořádají jarmarky, kde přestavují produkty místních obyvatel a chalupářů. Známé jsou každoroční vystoupení pěveckého sboru ČVUT v krompašském kostele nebo v dětském ústavu. Konají se různé akce v novém penzionu Na Hřebenovce nebo řada pro děti (velikonoce, pohádkový les, Mikulášská nadílka).

Samozřejmě, Krompach je mnohem větší než celý  Trávník spolu s Nadějí, takže soutěžit s nimi nv rozsahu akcí emůžeme..

U nás těch aktivit není tolik. Kdysi (to ještě bývalo hodně sněhu a Slepičárna byla holý svah) jsme  pořádali lyžařské závody pro děti nebo v létě párkrát Sportovní olympiádu pro nás, tehdy mladé. O slavných šiškových válkách pod Milštejnem ani nemluvě.


Dnes musíme být vděčni, že se pro děti koná barvení velikonočních kraslic či v létě  Dětský den nebo opékání buřtů na závěr prázdnin. 
Občasné koncerty skupiny Dinosauři našeho kamaráda Petra z Nového Boru byly výborné zpestření, ale … musím se tady zmínit, že Petr je už přes měsíc v českolipské nemocnici. Touto cestou ho pozdravujeme a držíme palečky pro uzdravení.

Ostatní naše akce  nejsou spolkovou záležitostí, ale spíše aktivitami starého jádra chalupářů (pivní sudy v létě, novoroční výšlap na Milštejn nebo podzimní důchodcovské vycházky).

V únorovém čísle Krompašských rozhledů je tabulka akcí, i když některé z nich jsou jen participací na jinde organizovaných podnicích (třeba kolařský Malevil cup), celkový počet – 30 akcí  - je úctyhodný.Snad i u nás taková inspirace zabere  a nějakou další spolkovou akci zorganizujeme. Je ale asi dáno změnou poměrů, že my, dnešní důchodci, jsme za mlada byli mnohem aktivnější než dnes naše děti a vnoučata. Protože se nejezdilo do ciziny (kromě Dederonie), tak jsme byli každý víkend a celé prázdniny na chalupách a vymýšleli společné akce. Dnes naši mladí mají zcela jiné podmínky,  jezdí v zimě i v létě do ciziny, oivšem společné akce na chalupách si bohužel nezorganizují. A nějaká změna na obzoru není.


 Podle občasného stavu kontejnerů na odpad by se zdálo, že hlavně popíjíme, ale jak jsme to už probírali i s cvikovským panem starostou, ty kontejnery využívají i přespolní a my jsme v tom nevinně (ale prý je lepší, když nám do kontejnerů něco přisypou cizí, než aby to vysypávali do příkopů u silnice).

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]