29. března 2018

Co je, medle, aj nového



Začalo jaro, ale povšimnout si toho šlo jen podle kalendáře, příroda se stále tváří zmrzle.
 Ještě, že nezapomínáme na ptáčky a sypeme jim. Docela by mne zajímala komunikace mezi nimi, na chalupě jsem pár týdnů nebyl a krmítko zůstalo od ledna prázdné. Po nasypání se první den nic nedělo, až jsem se bál, že na vině jejich úbytku je buď nárůst počtu potulných koček nebo  dost silné nedávné mrazy.Ale již druhý den se situace změnila další dny nestačím přisypávat slunečnicová semena., jsou to přímo nálety konzumentů. Používám samosypací krmítko z PET láhve, které jsem před lety viděl v Kanadě a tehdy jsem si ho taky udělal a psal tady o něm.



Jak se blíží Velikonoce, objevují se tu chalupáři. Letošní zima na Cvikovsku  studená, ale  opakovaně jen s málem sněhu, což se projevilo i na menším počtu výjezdů na chalupy mezi Novým rokem a Velikonocemi. 

Nápadné to bylo na návštěvnosti místní osvěžovny, kde se třkrát za týden sešlo jen    5 štamgastů. I to má svůj - už nějakou dobu očekávaný – dopad. Že je penzion U Naděje na prodej a že se naše šenkýřka chystá do důchodu, jsme tušili. No a zdá se, že k prodeji došlo a naše osvěžovna do dvou měsíců skončí. Proslýchá se, že tam bude školicí středisko jedné firmy z Liberecka. A tak jsem si vzpomněl, že nás možná čeká stav podle hesla z padesátých let, kdy všude visely plakátky „Nejlepší je lahvové pivo doma“. Předtím bylo jen točené a nebyl problém, aby desetileté děti chodily se džbánem tátovi pro pivo na roh do hospody  (a ochutnávaly ho doma  na schodech). To by se dnes setkal hospodský s pěknou pokutou, kdyby prodal alkohol mladistvým!

No jak má taková hospoda fungovat, když (jako třeba  včera) z odejdou hosti bez placení a z domova vzkážou, ať se ta útrata napíše na futro, Pište – zaplatím příště!



Tradice letních sobotních sudů zůstane zachovaná  a už je připravený kalendář, kdo svým výročím či přírůstkem do rodiny obsadí tu kterou sobotu.


No a máme tady aféru se zaběhnutým psem. Několik usedlíků ho vidělo, dokonce jim nedávno běhal po zahradách. Podle prvního dojmu to vypadalo na zaběhnutou lišku, ale při bedlivějším pozorování došlo k ujednocení, že se jedná o psa, dokonce podle reakcí psa chalupářů, kde dotyčný liško-pes běhal po zahradě, se zřejmě jednalo o fenku. Na internetu jsme našli oznámení  o zaběhnutém psu ze Zákup, který vzhledově velmi odpovídal spatřenému zvířeti (viz obrázek), tam ovšem nešlo o fenku, ale o  psa a byla tam poznámka, že už byl nalezen. Takže se dívejte i nadále kolem sebe.



Na velikonoční neděli je naplánována tradiční pánská koleda. Kolik „zastavení jara“ to bude, se uvidí až při vlastní akci, protože se proslýchá, že některé chalupářky chtějí letos abstenovat.



Tak zatím přeji všem VESELÉ VELIKONOCE a jak to bude dál, … o tom také napíši příště.

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]