1. března 2018

Naši pejsci a kočičky



Před časem jsem psal o generacích chalupářů, ale dnes bych se chtěl zmínit o chalupářských psech. I o nich zde byl před pár lety článek s několika fotografiemi.


Vzpomenu-li na moji sestru (už je přes deset let na věčnosti), tak ji vždy ve vzpomínkách vidím se psem. V Praze měla dva pudly královské, v emigraci v Maroku měla postupně dva pudly trpasličí a na stará kolena ve Francii si oblíbila jorkširáky. Ke konci svého života se bála, aby její jorkširačka Pussy svou osmdesátiletou paničku nepřežila, co by se prý s ní stalo. No nakonec Pusina odešla do psího nebíčka o dva roky dříve, než zemřela i moje sestra.

 
No a pejsci z našich chalup? U Marušky na kopci v Trávníku žije řadu let fenka Fany, hodné zvířátko z útulku, které ale nesnáší být v domě samo.  Když panička odjela na nákup, fenka byla schopná zničit, rozškrabat či rozkousat všechno, k čemu měla přístup. Jednou místo černé fenky přivítal doma paničku z nákupu dalmatin. Fany rozkousala a rozlila plechovku s bílou  barvou (naštěstí jen Primalexu) a vyválela se v tom.



Taky Forpasovic ne zrovna vlídný vlčák Dar je už ve psím nebíčku. Nahradil ho krásný černý Alan, který ale nedůvěřuje mužům, s dětmi a ženami problém nemá. Ve Skafu už není doga Dar, ale mají tam boxerku Pulu. U nadějského  chalupáře všeuměla Pepy už pochovali bílou starou Pegginu, ale nahradilo ji vloni štěně stejné rasy a stejně pojmenované. Na statku mají tuláka pudlíka Pumlíče a občas se tam starají i o vlčáka Taba, který by spolehlivě nahnal strach případným pobertům.


A to je u našich chalupářů ještě řada dalších pejsků a fenek (Rita, Bony,Aura, Max, Bendík a asi jsem zapomněl i některé další).   
Měl bych ale zmínit, že v Trávníku žijí i kočky.

 V penziónu jsou to krásné kočky Džína a Týna . U kopečkářky Hanky žije to hodně samostatná  Rozinka . Maruška má kromě výše zmíněné Fany i kocoura Kikouše, který na procházkách paničky s Fany je ve vzdálenosti několika kroků doprovází. U Forpase měli Mášenku, než ji zlikvidoval už zmíněný vlčák Dar. Pak tu máme řadu polodivokých koček (někteří dobrosrdeční chalupáři je krmí), které dozoruje třeba zrzavý kocour Garfield a dbá, aby měly potomstvo. Rozrůstající se smečka koček a kocourů bez jasného majitele ovšem působí starosti jiným chalupářům, Kdyby jen chytaly myši, asi by se to sneslo, ovšem snadným úlovkem pro ně jsou i ptáčci, které přes zimu pečlivě krmíme slunečnicovými semínky.   Jen několika kočičkám se poštěstilo, že se jich některé soucitné chalupářské rodiny ujaly, vzaly si je do chalupy (případně je i převážejí do Prahy) a daly je i poměrně draho vykastrovat, aby se polodivoká kočičí populace dále nerozrůstala.


Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]