24. dubna 2018

Pohyb v každém věku


Z řady textů tady na blogu vyplývá, ž e -  ač jsme většinou důchodci – pohybujeme se dost. Tedy zlolajné huby by si uryly, že část toho pohybu je mezi chalupou a hospodou, ale to by byla jen pomluva. A zvláště v blízké budoucnosti, kdy skončí trávncká hospoda, by měli i ti zmínění pendleři dost pohybu.

Hodně z nás jezdilo na kole. Dnes si trochu se zděšením vzpomínám, že o prázdninách si pár našich synků (starých kolem 14 let) usmyslelo, že pojedou na kolech do Prahy, kde u rodičů jednoho z nich v Bohnicích přespí a druhý den se stejným způsobem vrátí na chalupu. Je pravda, že před těmi 35 lety byl provoz na silnicích nesrovnatelný s dneškem, ale přesto jsme jako rodiče byli dost bezstarostní!

Před deseti či patnácti lety jezdila celá parta 10 – 12 lidí na kolařské výlety o délce kolem 40 km. Dnes už se kola drží jen pár chalupářů, které bys spočítal na prstech jedné ruky. Ale vzpomeňte si na článek, kde jsem líčil jejích týdenní  výlet na kolech  k Baltu.

Několikrát za poslední roky jsem tu psal i o pochodech důchodců po okolí. Těch pár vytrvalců ty deseti až patnáctikilometrové vycházky praktikuje stále.


Jen ten „vánoční pochod hospodami Lužických hor“ je už pochodově skromný. Před 30 roky se absolvoval na běžkách a dojíždělo se až k Tolštejnu. Jó, to ještě býval o vánocích sníh. Pak se bez sněhu chodilo pěšky a v posledních letech jde o jízdy autobusem, proložené pěšími přesuny.

Jedna z pomůcek pro udržení se v kondici, je krokoměr.

Krokoměry neboli pedometry představují malý, ale šikovný sportovní doplněk, který vám spočítá kroky, které za celý den ujdete, spálené kalorie, čas, věnovaný chůzi, a mnoho dalšího. Krokoměr pro seniory pomáhá i se sledováním zdravotního stavu.

Několik z nás ho už má. První byly mechanické, které se upevňovaly na nohu a registrovaly její ohyb. Dnes jsou elektronické – buď zabudované do mobilního telefonu nebo jako náramek na ruku nebo krabička do kapsy. Někdo – jako třeba já – ho dostal k vánocům  s příkazem „ a koukej chodit“, někdo si ho pořídil sám. Píše se, že zdravý člověk by měl ujít každý den snad 10 tisíc kroků, v důchodovém věku snad postačí i méně.  Já osobně jsem spokojený, když těch kroků udělám přes 4 tisíce, ale snažím se, aby se ten údaj pohybval mezi 6 až 7 tisíci kroků.



Ty nové modely jsou pomocí komunikace Bluetooth propojeny s mobilem, takže se po pochodu můžete na mobilu podívat na mapu, kudy jste šli, jaké převýšení jste absolvovali. Také si ráno můžete odečís,t jak dlouho a jak tvrdě jste spali.

Jen doufám, že je to informace soukromá a že někde není „velký bratr“, který má záznamy, kudy a ke komu chodíte….

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]