7. srpna 2018

Na hranicích se střílelo ... (kdysi)


Na náš Spolek Trávník a Naděje se před časem obrátil historik p. M. Pulec s žádostí o pomoc při dohledávání informací o střelbě na hranicích v r. 1955. Zdá se ovšem, že pamětníci jsou již po smrti a nikdo ze současných chalupářů se na věc nepamatuje.

O co šlo?

V dubnu 1955 k večeru dva příslušníci Pohraniční stráže objevili ve zřejmě posledních zbytcích sněhu čerstvé stopy „narušitele“ hranic -  tehdy hranic s Německou demokratickou republikou. Našli prostříhaný drátěný zátaras a stopy bot. Během prohlížení okolí zjistili, že stopy vedou směrem od hranic. Došli po nich až silnici mezi Novou Hutí a Horní Světlou tam, kde se to dnes nazývá U Jána. Stopy dále pokračovaly směrem k přehradě. Vojáci vystřelili signální světlici, ale nikdo z dalších pohraničníků v oblasti signál nezaznamenal. Po chvíli neznámého v lesním porostu uviděli. Výzev k zastavení neuposlechl a naopak běžel zpět k hranici. Po varovných  výstřelech do vzduchu hlídka na neznámého začala střílet. Muže zasáhli a našli ho ležícího v mlází, údajně ještě živého. Jeden z vojínů zůstal u něj a druhý se vydal do dnešního Hamru. Tam potkal jednoho místního občana a poslal ho se zprávou na velení jejich roty (dnešní budova restaurace Celnice v Dolní Světlé), on sám se vrátil k postřelenému. Kolem deváté večer dorazili pohraničníci z roty  a zjistili, že postřelený je již mrtvý.

Při prohlídce okolí nalezli aktovku s nějakými doklady, podle kterých vyvodili, že se zřejmě jedná o „agenta-chodce“, jak se tehdy říkalo agentům západních rozvědek, kteří přecházeli naše hranice a pak se vraceli zpět.  Tehdy ještě neexistovala „berlínská zeď“ a proto bylo možno, aby agenti  celkem snadno přecházeli ze Západního Berlína přes NDR k nám. Případ pak převzala StB a ta  zjistila, že zastřelený byl Bedřich Lorenc, Čech  z Varnsdorfu, který po válce v rámci odsunu dobrovolně odešel se svou německou manželkou do Německa. Vyšetřování se táhlo až do srpna 1955, kdy StB objevila tajnou schránku pro předávání informací a následně zatkla další osoby, které s Lorencem spolupracovaly.  V r. 1956 proběhl soud a zatčení byli odsouzeni k vysokým trestům vězení.



Ale zpět k osobě zastřeleného. Historik, který nás s příběhem seznámil, zjistil další údajná fakta.  Když u postřeleného zůstal jen jeden člen hlídky, došlo prý mezi ním a postřeleným k nějakému dohadování a pohraničník  jej na místě zastřelil.  Když se na místo dostavili přivolaní ostatní pohraničníci, nechali mrtvého odvézt k pitvě do nemocnice v Liberci. Zde je prý "pro nedostatek dokladů“ vyhodili (?) a tak se pohraničníci s mrtvolou vrátili zpět do Lužických hor. Tam hodili údajně mrtvolu do opuštěné německé hrobky na nějakém hřbitově v blízkosti celého incidentu. O této anabázi ovšem  neexistuje v tehdejších materiálech žádný záznam.  Tvrdili  to někteří, dnes již mrtví, účastníci akce.  Někoho skutečně informovaného  se zmíněnému historikovi, který se v posledních letech věcí zabýval, nepodařilo identifikovat a dohledat. I odsouzení ze zmíněného soudního procesu jsou již také po smrti. Postě tato informace je v dokumentech nedoložitelná.

Historik p. Pulec hledal na Cvikovsku stopy po tomto případu, aby kontaktoval i i zde  případné pamětníky, ale bez výsledku. Zaměstnanci  MÚ Cvikov jej upozornili na některé členy našeho spolku, kteří v minulosti hledali po archivech historii našeho okolí a psali o ní do Zpravodaje města Cvikova nebo do našeho Zpravodaje. Obrátil se proto  na nás,  ale my jsme se o této historce dozvěděli vlastně až od něj. On celou věc popsal ve Sborníku Archivu bezpečnostních složek č. 14/2016. Ten si případný zájemce o více podrobností může otevřít na internetu


Nebo že by se přece jen našel nějaký pamětník?

Komentáře: Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]





<< Domovská stránka

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Přihlášení k odběru Příspěvky [Atom]